Antigenní testy pro plošné testování na covid-19 v sociálních zařízeních Ústeckého kraje stále chybí

5. listopad 2020 14:27

Už druhý den měli poskytovatelé sociálních služeb plošně testovat klienty a své zaměstnance. V Ústeckém kraji ale zatím například domovy pro seniory a další sociální zařízení antigenní testy nemají.

Kraj teď chystá alespoň ochranné pomůcky, které dostal od státu. Respirátory budou během plošného testování používat zdravotníci právě v zařízeních sociálních služeb.

„Máme tady respirátory pro 104 poskytovatelů sociálních služeb v Ústeckém kraji. Tady pro ně děláme jednotlivé balíčky,“ vysvětluje Daniela Filipová z krajského odboru sociálních věcí.

Respirátorů málo, testy zatím žádné

Podle vedoucí odboru Petry Lafkové ale dostal kraj ochranných respirátorů pro plošné testování v sociálních službách málo.

„Bohužel ta distribuce ze strany státu byla pouze pro 5 druhů služeb, které byly v tom původním usnesení vlády. Pokud jde o ty další druhy služeb, což jsou týdenní stacionáře, chráněné bydlení a osobní asistence, tak pro tyto druhy služeb nám bohužel respirátory ze strany státu dodány nebyly,“ shrnuje Lafková.

Kraj teď bude řešit, jak chybějící respirátory zajistí. To ale nejde udělat v případě antigenních testů, pomocí kterých mají jednotlivá zařízení klienty testovat.

„Jak je vidět, tak je tam nějaká kolize – zatím nikdo nic neobdržel,“ doplnila vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petra Lafková.

V celém kraji mají poskytovatelé plošně otestovat víc než 11 tisíc klientů a zaměstnanců jednotlivých sociálních služeb.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související