Lidé v Ústeckém kraji čekají na koronavirové testy i několik dní. Odběrovým místům chybí personál

3. listopad 2020 14:14

V Ústeckém kraji má aktuálně pozitivní test na koronavirus přes 16 000 lidí. Za pondělí evidují hygienici 461 nových případů. Na odběr vzorků pro testy přitom musí lidé často čekat, někdy až týden. Podle společnosti Krajská zdravotní, která zřizuje pět největších nemocnic v kraji, chybí na další rozšíření kapacit zaměstnanci.

„Problém je, že Krajská zdravotní má čekací lhůtu 5 až 7 dní, což nepřipadá v úvahu,“ vysvětluje matka dvou malých dětí z Ústecka, která se doma léčí z nákazy koronavirem. Na testy tak zamířila jinam. „Tak jsem šla na Střekov, abych si od 6 od rána vystála své místo,“ dodává.

V pěti velkých nemocnicích v Ústeckém kraji odeberou zdravotníci denně na 1 300 vzorků od lidí, kteří přišli na testy. Každý den se přitom nedostaví až třetina lidí, kteří se na odběr vzorů zarezervují na určitý čas.

„Někdo si třeba objedná 8 termínů, protože zrovna neví, který bude ten nejvhodnější. A ty ostatní termíny pak nezruší. Pokud se v tom objednávkovém systému potom objeví tato volná místa, tak je prostor, abychom brali i neobjednané pacienty,“ vysvětluje hygienička Krajské zdravotní Dana Vaculíková.

Nemocnice Krajské zdravotní v Chomutově, Mostě, Teplicích a v Děčíně testují 8 hodin denně. Ústecká Masarykova nemocnice pak odebírá vzorky 12 hodin denně 7 dní v týdnu. Na další rozšíření testování chybí personál.

V celém Ústeckém kraji stihnou zdravotníci za den otestovat zhruba 3 000 lidí.

Vedle odběrových míst po celém kraji fungují také týmy hasičů, kteří odebírají vzorky například v domovech pro seniory. Za imobilními pacienty pak jezdí i speciální testovací sanita.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související