Ani pandemie koronaviru nezabránila dobrodincům z České Kamenice uspořádat potřebným vánoční večeři

23. prosinec 2020 14:10

Nelehký rok nezastavil vlnu podpory potřebným. Například v České Kamenici na Děčínsku v toto chvíli v hospůdce U Nádraží připravují bramborový salát a řízky. Jídlo je určené pro obyvatele azylového domu pro matky s handicapem v Jiřetíně pod Jedlovou a pro tamní oblastní charitu. Tradiční akce byla letos v hrožení kvůli dopadům koronavirových omezení v restauracích. Nakonec se ji povedlo uspořádat díky novým dárcům.

Salát bude hotový už dnes, kuchařky ještě naklepou maso na řízky, už teď tady voní osmažené klobásy.

„Letos je to úplně jinak, a navíc je to největší. Na to, jaký byl strašný rok, tak je to největší a nejštědřejší akce,“ usmívá se hostinský Viktor Vorba.

Každý rok uvařil štědrovečerní večeři pro potřebné z vybraného zařízení z vlastních peněz. Letos ale, po několikátém nuceném uzavření hospody, na charitu nezbyly peníze.

„Já bych to letos nezvládl zaplatit. Proto jsem to letos nechtěl dělat. Jedna holka, co jezdí s autobusem, se ale rozhodla, že to uděláme. Tak mě donutila napsat na Facebook. Spojilo se spoustu lidí, jsem z toho úplně nadšený. Někdo dal cibuli, někdo okurky, pak zas vajíčka přijela,“ popisuje hostinský.

Jeho přátelé se složili i na dárky pro obyvatele azylového domu.

Potraviny, které se na výrobu letošní štědrovečerní večeře nespotřebují, věnuje Vorba maminkám v azylovém domě do zásob.

Spustit audio

Související