V azylovém domě pro matky s dětmi v Jiřetíně si pochutnají na salátu a řízcích. Dostali je dárkem

24. prosinec 2017

V hospodě u Nádraží v České Kamenici se rozhodli pomoci s večeří na Štědrý den obyvatelům azylového domu v Jiřetíně pod Jedlovou. Tam se uchylují matky s dětmi bez střechy nad hlavou. Na den hospodaří jen s pár korunami, pořádnou večeři by si tedy dovolit nemohly. Byli jsme u toho, když Jeden hospodský se to rozhodl změnit. Připravil bramborový salát, který dnes, na Štědrý den, poputuje právě do Jiřetína pod Jedlovou. Byli jsme u toho.

„Já už to dělám po několikáté,“ přiznala Nelinka, dcera majitele restaurace Viktora Vrby, který do přípravy večeře pro matky s dětmi v azylovém domě zapojil i své děti. Nelinka naťukávala skořápku vajíček, která přišla do salátu. Pomáhala kuchaři, řečenému Háček.

„My připravíme salát. Děláme ho o den dříve, aby se uležel,“ vysvětlil Viktor Vrba. „A obalíme řízky, ale ty si pak upečou mamči přímo v azylovém domě.“ Štědrovečerní večeři připravuje pro lidi bez domova už třetím rokem. Jen tak, z dobré vůle, říká.

Příprava bramborového salátu pro azylový dům v Jiřetíně

Azylový dům v Jiřetíně pod Jedlovou v současné době obývá jednadvacet matek s dohromady třiceti šesti dětmi ve věku od čtyřměsíčního batolete po šestnáctiletou dívku.

„Pro nás to bude úžasná pomoc, protože maminky hospodaří řádově s desítkami korunami na den,“ říká vedoucí domova sv. Máří Magdalény Marcela Dvořáčková.

Příprava bramborového salátu pro azylový dům v Jiřetíně
autor: dap
Spustit audio