Africká kuchyně v Teplicích

21. červen 2012

Co se Vám vybaví, když se řekne africká kuchyně? Mnohé z nás napadne exotické ovoce a zelenina, opékané jehněčí a zvláštní koření. Cestovatel a fotograf Petr Peniška spolu se svou ženou Aniez vaří pravá africká jídla v Teplicích.

Zajímá vás, jak se dělá třeba kamerunská arašídová pasta s kuřetem nebo hovězím masem a rýží? Potřebovat budete kromě hovězího masa a rýže na arašídovou pastu toto: arašídy, stačí 200g, půlku cibule, zázvor, rajčata, česnek, pepř, sůl a samozřejmě olej.

A teď postup: Arašídy musíte dokonale rozetřít na těsto, a najemno nakrájejte veškerou zeleninu. Po uvaření kuřete oddělíme vývar. V hrnci na cibulce osmahneme nakrájenou zeleninu, necháme asi deset minut osmahnout a pak vše i arašídové těsto vložíme do vývaru a společně s masem ještě deset minut povaříme. Ovšem pozor, důležité je dobře rozdrtit arašidové oříšky! Vysvětluje Petr Peniška: „Klasickým mlýnkem nebo mixérem arašídy na pastu prostě nerozmixujete... Pasta se dělá klasicky, po africku, že se to tře mezi šutrama...“

Pokud Vás zajímá, jak africká kuchyně vypadá, poslechněte si povídání, které s Petrem Peniškou a jeho ženou Aniez natočil redaktor Českého rozhlasu Sever Honza Beneš.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.