9. prosinec: Cimrmanův „táta“ a první počítačová myš

9. prosinec 2017

Dneska je sobota, 9. prosince. Jak dnešní den vypadá v kalendáři? Nejvyšší teplotu jsme si užívali v roce 1831, to bylo 13 ˚C a nejnižší naopak v roce 1879, minus 19,9, ˚C. Svátek má Vratislav a navíc je mezinárodní den boje proti korupci, tak prosím vás nikoho (alespoň dneska) nepodplácejte.

Dnes bych chtěl vzpomenout pána, díky němuž se budou smát ještě celé generace Čechů. Ladislav Smoljak, režisér a zakladatel a jeden z objevitelů génia Járy Cimrmana se totiž narodil právě 9. Prosince v roce 1931. Naštěstí s námi jeho geniální filmy, jako „Na samotě u lesa“ nebo „Kulový blesk“ zůstanou napořád.

Měli jste v ruce někdy v poslední době myš? Mám samozřejmě na mysli tu počítačovou. Pokud ano, oslavte dneska její narozeniny. Myška se totiž narodila 9. prosince v roce 1968, kdy jí světu poprvé představil americký vědec Doug Engelbart a tým jeho kolegů z výzkumného institutu v San Franciscu.

Rozhodně se tedy těm dnešním vůbec nepodobala. Byla hranatá, dřevěná a ošklivá. Měla pouze jediné tlačítko. Ve spodní části byly dvě vzájemně kolmá kolečka, jedno pro jízdu vpřed a vzad, druhé pro pohyb stran. A měla i docela odporný název – Doug Engelbart si ji nechal v roce 1970 patentovat pod názvem „Indikátor X-Y pozice pro zobrazovací systém“. Ale my víme své!

autor: Petr Beran
Spustit audio