50 tisíc malých lososů vypustí ochranáři do Jetřichovické Bělé u Dolského mlýna

5. duben 2019

50 tisíc malých lososů vypustí dnes dopoledne ochranáři přírody do Jetřichovické Bělé u Dolského mlýna na Děčínsku. Rybky se poprvé vylíhly na dvou řekách v plovoucích inkubátorech v Českém Švýcarsku. Doteď se dovážely před vypouštěním z líhně v Německu.

Malí lososi se líhli od února v plovoucích inkubátorech přímo v Jetřichovické Bělé, kam je teď budou ochranáři vypouštět.

V inkubátorech pěstovali dohromady 100 tisíc rybek, druhou polovinu vypustí z inkubačních boxů do řeky Kamenice za dva týdny, protože je tam voda chladnější.

Malí lososi

Lososi z českých řek zmizeli po stavbě zdymadla na Labi ve Střekově Ústí v roce 1936. Ten totiž byl nepřekonatelnou překážkou při jejich pravidelném tahu. O návrat do volné přírody se v 90. letech minulého století začali pokoušet rybáři, pak se k nim přidali ochránci přírody a pak také národní park České Švýcarsko.

Ročně vypustí až sto tisíc lososů, návratnost je ale každým rokem jiná. Loni se třeba vrátilo ze Severního moře jen několik kusů těchto ryb - tedy těch, které se podařilo zahlédnout, a to kvůli velkému suchu a teplé vodě v řekách.

Spustit audio

Související