4. listopad: okupace u sousedů a Lady Swing

4. listopad 2018

Dnes je neděle 4. listopadu, svátek má Karel. Chcete vědět, jaká bude zima? Není nic jednoduššího, než si v praxi vyzkoušet dnešní pranostiku.

„Kůra z buku na Karla Boromejského uťatá, když suchá, malou, když mokrá, velkou zimu znamená“. Tak už jen najít nějaký ten buk…

Téma sovětské okupace je pro nás Čechy dost citlivé. Ovšem nejsme ani zdaleka sami. Zeptejte se Maďarů. U nás se v podstatě hlavně nadávalo, ale u nich doslova a do písmene tekla krev. Okupační Rudá armáda vtrhla do Maďarska v roce 1956, aby potlačila povstání dělníků.

Byla to v podstatě skoro válka, která ovšem díky vojenské převaze Rusů trvala jen tři dny. Pak už se zase moci ujali ti správní chlapíci a vydrželi až do roku 1989. A o roce 1956 se nesmělo ani ceknout.

A teď k nám. Dnes slaví narozeniny zpěvačka, která by myslím mohla o poválečné populární hudbě u nás vyprávět moc a moc dlouho. A vsadil bych se, že by se našly i moc pikantní záležitosti.

Yvetta Simonová zpívala se všemi legendárními orchestry. Já jí osobně viděl vystupovat ještě před dvěma lety a pořád jí to jde od ruky.

Vloni dokonce dostala vyznamenání za zásluhy a jí bych je, na rozdíl od jiných, skutečně věřil. Paní Simonové je dneska neuvěřitelných 90 let. Gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka