26. ročník ústeckého divadelního festivalu Kult začal. Společným tématem představení je energie

12. říjen 2023 14:50

Divadelní festival Kult v Ústí nad Labem si pro své letošní zahájení zvolil zoologickou zahradu. Až do 20. října se s ním lidé setkají i na dalších místech ve městě. Společným tématem festivalu je letos „energie“.

Podle organizátorů festivalu se ale nejedná o energii fyzikální, která nám proudí do přístrojů ze zásuvek a baterek, ale o energii umění – zejména živého umění, jakým je právě divadlo.

Tým pořadatelů vedený Lenkou Havelkovou chce vyvolat debatu o užitečnosti divadla – o tom, jak může ovlivnit kvalitu našeho života nebo jakou pro nás může být inspirací. Nemusí přitom jít jen o divadlo, ale o umění obecně.

Například 12. října od 19. hodin mohou mít lidé v Hraničáři možnost zhlédnout představení MeetFactory s názvem Crime. Po představení pak bude následovat beseda s tvůrci – podobně jako u některých dalších představení.

Součástí festivalu je jako tradičně i první premiéra sezóny Činoherního studia – tento pátek to bude Krajina se sklady od Marie Novákové. Jde o divadelní hru o životě v západočeských Sudetech v minulosti i současnosti.

Hrát se bude i v Severočeském divadle, Domě kultury a také v bývalém klubu Tukan, přehlídku pak jako obvykle zakončí improvizace Jiřího Maryšky.

Součástí festivalu je i doprovodný program –například male módní performance během festivalu, které připravili studenti ateliéru oděvního a textilního designu Fakulty umění a designu spolu s vedoucím ateliéru Janem C. Löblem nebo audioprocházka po Ústí s názvem Exploze připomínající výbuch bomby u magistrátu v únoru 1989.

Součástí doprovodného program jsou jako obvykle i koncerty. Více informací o celém programu 26. Kultu jsou k dispozici na webu festivalu.

Spustit audio

Související