250 rozhleden a majáků uvidíte v Děčíně

12. prosinec 2016

Kolik rozhleden už jste navštívili? A kolik jste jich stihli během jednoho dne? Dá se vůbec naplánovat výlet, kde jich uvidíte několik desítek? Budete se možná divit, ale dá se.

Pokud jste rozhlednoví nadšenci, pak pro vás máme úžasný tip – za jeden den – dokonce třeba i jen za hodinu můžete stihnout 250 rozhleden a majáků.

Už asi tušíte, že v tom bude nějaké čertovo kopýtko – ano, jde o výstavu modelů rozhleden a majáků, která právě probíhá v Oblastním muzeu v Děčíně.

„Byla to nabídka pana Tomáše Hobzíka s tím, že vlastní třetí největší sbírku rozhleden a majáků v Evropě. Jeho sbírka čítá asi 360 modelů, ze kterých jsme vybrali 250,“ popisuje ředitel muzea Milan Rosenkranc.

Modely rozhleden a majáků na výstavě v Děčíně

Jde nejen o české, moravské a slovenské rozhledny, ale i z celé Evropy. „Zvláštností sbírky pana Hobzíka je, že dělal i majáky ‒ nejen evropské, ale i asijské, americké i z dalších kontinentů,“ dodává Rosenkranc.

Oblastní muzeum v Děčíně najdete velmi snadno – stačí dát se vpravo od hlavního nádraží a po pár desítkách metrů jste tam. Bývalý lovecký zámeček rodu Thunů nemůžete minout. Výstavu modelů a majáků tam můžete vidět až do konce ledna 2017.

Spustit audio