23. říjen: stvoření světa a Vašek Neckář

23. říjen 2018 08:00
Stalo se dnes

Dnes je úterý 23. října, svátek má Teodor. Podzim už je takový, jak má v našich krajinách vypadat a skoro bych se vsadil, že fungovat bude i dnešní pranostika: „Na Jana Kapistrána za oráčem běhá vrána“.

Dnes je velký den – 23. října 4004 př. n. l. měl být prý stvořen svět. Tvrdil to alespoň James Ussher.

Tenhle pán byl anglikánským arcibiskupem z Armaghu, irským primasem v letech 1625 až 1656 a plodným náboženským učencem, který se nejvíce proslavil vydáním chronologie, ve které spočítal podle bible datum stvoření světa právě na dnešek, jenže roku 4004 př. n. l.

Svět byl asi stvořen „zu grunt“, rovnou i se všemi vykopávkami a archeologickými památkami staršími tohoto data… No nic.

Pojďme popřát k narozeninám. Dnes je má Václav Neckář. K severu má zajímavý vztah. Začínal v mosteckém Divadle pracujících a v dlouho i žil v Ústí nad Labem, kde je dokonce jedním z pěti čestných občanů města.

Našel tady na severu azyl v době, kdy musel nuceně odejít z pod křídel tehdy všemocného Pragokoncertu. Václavovi je dneska 75 let a my už se všichni těšíme na jeho narozeninový koncert v Ústí nad Labem. Gratulujeme.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio