14 obcí v Ústeckém kraji může znovu požádat o náhrady za zásah u požáru v národním parku České Švýcarsko

3. leden 2023 10:09

Obce, které nestihly požádat o peníze za zničené vybavení dobrovolných hasičů nebo jejich stravování při zásahu v národním parku České Švýcarsko, dostanou další šanci. Ministerstvo vnitra speciálně pro Ústecký kraj vyhlásilo výzvu novou. Je v ní šest milionů korun a startuje právě 3. ledna.

Přihlásit se znovu o peníze tak může třeba Labská Stráň na Děčínsku, Hora svaté Kateřiny nebo Zabrušany na Teplicku.

„Ráno jsme se vzbudili a viděli, že nad skalami v Hřensku stoupá kouř. A ten smrad byl cítit po jehličí, takže jsme hned zavolali našemu operačnímu důstojníkovi do Ústí nad Labem, který nás hned zvednul na výjezd,“ vzpomíná dobrovolný hasič z Labské Stráně Václav Šťastný. Právě on nahlásil ráno 24. července, že v okolí Hřenska hoří.

Dobrovolní hasiči zasahovali u požáru v národním parku 18 dnů, oheň jim zničil hodně vybavení.

„Boty, obleky, rukavice, mraky hadic, ty drobnější armatury – rozdělovače, proudnice, a tak podobně. Za požár ve Hřensku jsme v tom za zhruba 680 000 korun,“ vypočítává velitel jednotky Štěpán Kamenický, který je zároveň zastupitelem obce.

Pro 14 obcí, jejichž hasiči v Českém Švýcarsku zasahovali, je připraveno šest milionů korun

Ministerstvo vnitra vypsalo dotační titul pro obce, jejichž hasiči v národním parku zasahovali, Labská Stráň ale nestačila žádost kvůli technickým problémům odeslat. Labská Stráň teď může o peníze požádat znovu. Generální ředitelství hasičského záchranného sboru vypsalo speciálně pro Ústecký kraj výzvu novou.

„Oprávněným žadatelem této výzvy je obec, které vznikly výdaje v souvislosti s požárem v Českém Švýcarsku, a buď žádost o dotaci nepodala, měla ji krácenou nebo se nepodařilo odstranit nedostatky ze žádosti ve výzvě první,“ vysvětlila mluvčí ředitelství Pavla Jakoubková.

Labská Stráň není jedinou obcí, která dostala šanci peníze za zákrok v národním parku napodruhé získat. Žádost nestihli odeslat například ani v Prackovicích nad Labem.

„Obec se pokusí požádat o to stejné, co bylo v té první, neúspěšné dotaci – to bylo zhruba 93 000 korun,“ říká nezávislá starostka Andrea Svobodová Křešová. Je ráda, že se obec o peníze může ucházet znovu. „Jsme nesmírně rádi a myslím si, že ministerstvo má velikou vůli v podstatě všem, kteří zasahovali, nahradit veškeré ztráty,“ dodává.

V celém Ústeckém kraji se může napodruhé o peníze na úhradu výdajů za stravu, ubytování a zničené vybavení hasičů při požáru v národním parku přihlásit hned 14 obcí. Dohromady je pro ně nachystáno šest milionů korun.

Spustit audio

Související