100 tisíc nebo milion? I když je škoda různá, podvodníci stejně zaplatí svobodou

9. květen 2017
Haló, tady 112

Nakrást zboží téměř za milion korun, to už dá docela práci. Stejnou škodu, ale mnohem méně pracněji, se „povedlo“ vytvořit jedné podvodnici z Teplicka.

Škoda 920 tisíc korun – to je výsledek „chytračení“ 39leté ženy, která pracovala jako farmaceutický reprezentant, tedy prodávala lékárnám i lékařům léky.

Podvod spočíval v tom, že žena nakoupila prázdné tiskopisy receptů, které sama vyplňovala a dávala lékárnám. Jména pacientů opsala z pravých receptů, které měla k dispozici, a falešná razítka si nechala vyrobit.

Podvodnými, ale seriózně působícími recepty „umazávala“ svůj dluh u lékáren, od kterých si předtím zapůjčila léky k prezentaci mezi lékaři. Za odbyt léků ještě dostávala od lékáren různé zboží jako drahé krémy na pleť nebo doplňky stravy. Tyhle „dárečky“ buď používala sama, nebo je prodávala dál.

A kdy se na podvod přišlo? Tiskový mluvčí policie Teplice Daniel Vítek říká: „Když z lékáren poslali zdravotním pojišťovnám recepty, aby jim léky proplatili, najednou se na pojišťovnách zjistilo, že lékaři vůbec ta léčiva nepředepsali. Jedna z lékařek, která údajně měla léky předepisovat, se proto obrátila na policii s trestním oznámením.“

Méně originálním způsobem podváděl 53letý muž. Přes telefon uzavřel smlouvu o úvěru s nebankovní společností, jenže už v okamžiku uzavření této smlouvy mu muselo být jasné, že není schopen úvěr splácet. Zůstává tedy dlužen 100 tisíc korun a sám sebe vystavil riziku, že bude odsouzený za podvod.

Výše trestů za podvod záleží na výši škody – od 50 tisíc do půl milionu hrozí 5 let za mřížemi, u škody nad půl milionu je to až 8 let odnětí svobody.

Spustit audio