Na vinohradech na Litoměřicku bývá tepleji než na Pálavě. Réva navíc má unikátní půdní podmínky
Karel Stejskal pracuje jako sklepmistr v Roudnici nad Labem. Také pěstuje vinou révu pod kopcem Lovoš. Za roky zjistil, že ji není radno rozmazlovat. Na druhou stranu příprava pro novou sazeničku vyžaduje až několik let práce.
„Máme v České republice dvě vinařské oblasti – vinařskou oblast Čechy a vinařskou oblast Morava. My jsme konkrétně v litoměřické vinařské podoblasti. Ještě máme jednu podoblast – mělnickou. Litoměřická vinařská podoblast se táhne od Roudnice nad Labem až po Březno u Chomutova a Kadaň“, popisuje Karel Stejskal.
Z jeho vinohradu pod Lovošem je nádherný výhled na okolní vinice. Na Sovici patřící pod vinařství Lobkowicz, na vinice pod Radobýlem pana Popoviče v Žalhosticích, západněji vidíme vinice patřící klášterním sklepům Litoměřice, Portu Bohemiku Aleše Svatoše, vinice Hrabkovských, dále Mikulenků i Bohdana Trojaka, vinice Žernoseckého vinařství.
„Za podloží litoměřické vinařské podoblasti vděčíme vulkanické činnosti,“ vysvětluje Karel Stejskal a pokračuje: „Vína dostávají krásnou mineralitu, mají vyšší kyselinu, a je to právě díky tomu unikátnímu vulkanickému podloží, které je na obou březích řeky Labe. Základním kamenem je čedič bazal, dále opuka a další sopečné vyvřeliny. Máme unikátní půdní podmínky, které na Moravě nejsou.“
Litoměřicko patří k nejteplejším oblastem Česka
Půdní podmínky jsou jedna věc, ale réva potřebuje ještě slunce a vodu. Podle Karla Stejskala jsou v litoměřické vinařské vinohrady jsou ve srážkovém stínu Krušných hor, takže tu bývá nedostatek vláhy. Je na nich ale teplo. Patří k nejteplejším oblastem České republiky.
„Jsme na tom o stupeň lépe než třeba Pálava. Je to takový klimatický mikroregion, tyto jižní svahy bývalých sopek,“ popisuje Stejskal a dodává: „Naštěstí réva potřebuje vláhu hlavně na začátku. V klíčovém období, kdy ji sázíte.“
Vinohrad Karla Stejskala pod Lovošem má okolo 1000 metrů čtverečných. „Čím menší vinařství, tím delší název,“ směje se vinař Karel Stejskal a doplňuje: „Proto jsem své vinařství nazval Naturální nanovinařství Charlie-Vinum Celebratum. Můžeme to přeložit jako Charlieho slavení vína. Pěstuji rulandské modré, rulandské šedé a tramín – vše v bio kvalitě. “
Z rozhovoru s Karlem Stejskalem se také dozvíte, proč je nutné révu vinou trochu vystresovat a nedopřávat jí přílišné pohodlí a mnoho dalšího.
Související
-
Vinaři v Ústeckém kraji stáčejí do lahví poslední litry letošního mladého vína
Vinaři v Ústeckém kraji tento týden stáčejí do lahví poslední litry letošních mladých vín. Ochutnat první letošní víno můžeme už 11. listopadu, na svátek svatého Martina.
-
Vinaři ve Velkých Žernosekách letos očekávají skvělou úrodu. Trápí je ale přemnožená divoká zvěř
Letošní úroda hroznů na Litoměřicku vypadá podle tamních vinařů slibně. Hrozny jsou cukernatější a větší než loni. Některé vinaře ale trápí přemnožená divoká zvěř.
-
Teplé počasí posledních dní prospívá hroznům, pochvalují si vinaři na Litoměřicku
Ve Velkých Žernosekách začali vinaři se sklizní hroznů na burčák. Teplé počasí v posledních dnech pomohlo zvýšit cukernatost.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.