Na vinohradech na Litoměřicku bývá tepleji než na Pálavě. Réva navíc má unikátní půdní podmínky

10. listopad 2023

Karel Stejskal pracuje jako sklepmistr v Roudnici nad Labem. Také pěstuje vinou révu pod kopcem Lovoš. Za roky zjistil, že ji není radno rozmazlovat. Na druhou stranu příprava pro novou sazeničku vyžaduje až několik let práce.

„Máme v České republice dvě vinařské oblasti – vinařskou oblast Čechy a vinařskou oblast Morava. My jsme konkrétně v litoměřické vinařské podoblasti. Ještě máme jednu podoblast – mělnickou. Litoměřická vinařská podoblast se táhne od Roudnice nad Labem až po Březno u Chomutova a Kadaň“, popisuje Karel Stejskal.

Z jeho vinohradu pod Lovošem je nádherný výhled na okolní vinice. Na Sovici patřící pod vinařství Lobkowicz, na vinice pod Radobýlem pana Popoviče v Žalhosticích, západněji vidíme vinice patřící klášterním sklepům Litoměřice, Portu Bohemiku Aleše Svatoše, vinice Hrabkovských, dále Mikulenků i Bohdana Trojaka, vinice Žernoseckého vinařství.

„Za podloží litoměřické vinařské podoblasti vděčíme vulkanické činnosti,“ vysvětluje Karel Stejskal a pokračuje: „Vína dostávají krásnou mineralitu, mají vyšší kyselinu, a je to právě díky tomu unikátnímu vulkanickému podloží, které je na obou březích řeky Labe. Základním kamenem je čedič bazal, dále opuka a další sopečné vyvřeliny. Máme unikátní půdní podmínky, které na Moravě nejsou.“

Litoměřicko patří k nejteplejším oblastem Česka

Půdní podmínky jsou jedna věc, ale réva potřebuje ještě slunce a vodu. Podle Karla Stejskala jsou v litoměřické vinařské vinohrady jsou ve srážkovém stínu Krušných hor, takže tu bývá nedostatek vláhy. Je na nich ale teplo. Patří k nejteplejším oblastem České republiky.

„Jsme na tom o stupeň lépe než třeba Pálava. Je to takový klimatický mikroregion, tyto jižní svahy bývalých sopek,“ popisuje Stejskal a dodává: „Naštěstí réva potřebuje vláhu hlavně na začátku. V klíčovém období, kdy ji sázíte.“

Vinohrad Karla Stejskala pod Lovošem má okolo 1000 metrů čtverečných. „Čím menší vinařství, tím delší název,“ směje se vinař Karel Stejskal a doplňuje: „Proto jsem své vinařství nazval Naturální nanovinařství Charlie-Vinum Celebratum. Můžeme to přeložit jako Charlieho slavení vína. Pěstuji rulandské modré, rulandské šedé a tramín – vše v bio kvalitě. “

Z rozhovoru s Karlem Stejskalem se také dozvíte, proč je nutné révu vinou trochu vystresovat a nedopřávat jí přílišné pohodlí a mnoho dalšího.

Spustit audio

Související