Synagoga v Děčíně – Podmoklech přežila Křišťálovou noc i další roky díky dvěma odvážným starostům

18. březen 2024

Podmokelská synagoga unikla osudu, který stihl většinu synagog u nás. Pro její zachování intervenoval během Křišťálové noci tehdejší podmokelský starosta Anton Kreissl s odůvodněním, že by její zapálení mohlo poškodit ostatní domy.

Synagoga opravdu stojí ve velmi husté zástavbě, proto argumentoval tím, že by také mohly shořet celé Podmokly.

Také jeho nástupce Julius Stumpf, který starostoval Podmoklům v letech 1939-1942, byl vystavován nátlaku, aby nechal budovu zničit. I on ale odolal.

Synagoga, zbavena všech náboženských symbolů, sloužila v době okupace jako skladiště wehrmachtu nebo jako letecká modelárna Hitlerjugend. Židovská obec ji získala v dosti zuboženém stavu v roce 1994.

Z interiéru budovy zmizelo všechno vybavení včetně toho nejdůležitějšího – Tóry. Tu nakonec dostali Děčínští od židovské obce v Ostravě. V roce 1997 pak bylo rozhodnuto přikročit k celkové rekonstrukci synagogy – tak, aby opět mohla sloužit jak náboženským, tak kulturním a společenským účelům obce i široké veřejnosti.

Podmokelská synagoga byla vystavěna v letech 1906-1907 v pseudoorientálním stylu s výraznými secesními prvky. Dodneška se zachovala krásná modrá skla v oknech. Ozdobou synagogy se stal velký lustr z olovnatého křišťálu, vyrobený firmou Palme z Kamenického Šenova.

Synagogu v Děčíně-Podmoklech poblíž Pastýřské stěny můžete navštívit po domluvě s průvodkyní Janou Kohlíčkovou, která zná spoustu dojemných příběhů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.