Vinaři ve Velkých Žernosekách letos očekávají skvělou úrodu. Některé ale trápí přemnožená divoká zvěř

27. září 2023

Letošní úroda hroznů na Litoměřicku vypadá podle tamních vinařů slibně. Hrozny jsou cukernatější a větší než v loňském roce. Některé vinaře ale trápí přemnožená divoká zvěř.

„Končíme se sklizní odrůdy Můller Thurgau, ještě tak hektar bychom měli sklidit,“ přibližuje Pavel Hrabkovský mladší z rodinného vinařství ve Velkých Žernosekách.

Na rozdíl od odrůdy Müller Thurgau tu některé druhy letos nesklízí téměř vůbec. „Dělali jsme moravský muškát, ale sežrala nám ho zvířata – část při rašení v květnu, teď ale totálně – máme z toho Mopra asi jen třetinovou úrodu,“ vysvětluje Hrabkovský.

Velikost letošních hroznů ovlivnila i poloha jednotlivých vinic. Zatímco v okolí vrchu Radobýl bylo vlhkosti v půdě méně, v nižších polohách si pro vodu vinná réva sáhla snáz.

U některých odrůd, jako například Hibernal, ryzlink a Charonnay, ještě musejí se sklizní počkat – na lepší cukernatost. „Jinak si myslím, že tenhle ročník bude hodně alkoholový, ta vína nebudou mít tolik kyselinky, ale budou taková velká, pevná,“ dodává Pavel Hrabkovský mladší.

Víno by pak mělo být hotové na přelomu letošního listopadu a prosince. Vinaři ho musí ještě vyfiltrovat, vyškolit a stočit do lahví.

Spustit audio

Související