Zvířecí útulek ze Žimu organizuje sbírky krmiva pro psy a kočky z válkou zasažené Ukrajiny

6. květen 2022 09:38

Pomoc Ukrajině může mít různé podoby. Třeba lidi okolo zvířecího útulku v Žimu na Teplicku pomáhají ukrajinským psům a kočkám. Než bude možné odvézt zvířata do bezpečí, pořádají pro ukrajinské útulky sbírku krmení a léků.

Zvířecím útulkem v Žimu na Teplicku prošla už první ukrajinská domácí zvířata. Převoz dalších psů a koček bez majitele ale zatím není možný kvůli zákazu státní veterinární správy. Provozovatelé útulku proto spolu s dobrovolníky organizují alespoň sbírky léků a krmení.

„Tady nám paní věnovala 200 kartónů. Tady to zabírá dost místa, proto jsem říkala, že musíme jet co nejdřív. Teď mi taky volal Jarda s tím, že má 300 kilo,“ popisuje Kristina Nowakowská – zakladatelka, jednatelka a předsedkyně spolku AniDef, který útulek v Žimu provozuje.

„Jsme zvyklí, že nám sem lidé nosí granule a podobně. Ten zájem se ale tím, že byla vyhlášena sbírka pro Ukrajinu, zvýšil,“ dodává Nowakowská.

Dobrovolnice Adéla urovnává v útulkovém skladu krabice určené pro Ukrajinu. Jsou plné granulí a dalších potřeb pro psy a kočky. „Lidé se chtějí nějakým způsobem zapojit, ale těch možností moc není, tak využívají alespoň toto. Dávají nám to k bráně nebo k té přední části, my to pak ručně nosíme sem do skladu,“ popisuje.

Důležitější než kvalita je množství

Teď už se zase sešlo dost věcí, proto Kristina Nowakowská plánuje další cestu naložené dodávky. „Minule jsem to vezli k Varšavě, kde mají centrální sklad, ze kterého posílají třeba 22 tun najednou,“ vysvětluje.

Vozí se přitom hlavně granule, protože konzervy jsou moc těžké. „Nemusí to být žádné super prémiové granule, jde o to množství – aby měli ta zvířata čím krmit, protože lidé nemají kde si tam to krmivo koupit,“ upřesňuje Nowakowská.

Už v polovině března se spolek k hranicím vydal pro psy. „Brzy nato to Státní veterinární správa zakázala. Takže my jsme chtěli jet znova, ale nejeli. V současné době jsme si požádali o výjimku z toho zákazu dovozu, nicméně zatím nám ji nepovolili,“ shrnuje Kristina Nowakowská.

I proto spolek vyhlásil materiální a finanční sbírku pro ukrajinská zvířata. V první várce přijelo do žimského útulku devět psů. Zájem o ně byl velký.

„Bylo tam pět štěňat, o ta je zájem vždycky velký. Ale i starší psi, co tam byli, svůj nový domov našli,“ uzavírá Nowakowská.

Spustit audio

Související