Útulek v Žimu poskytne zvířatům ukrajinských uprchlíků krmení a ošetření. Dobrovolníci z Teplicka odjedou na hranice s pomocí pro ně

4. březen 2022

S materiální pomocí pro opuštěná zvířata na Ukrajině vyjedou k hranicím dobrovolníci z Teplic a okolí. Útulek v Žimu na Teplicku zase zvířatům ukrajinských uprchlíků poskytne krmení nebo ošetření. A hledá také způsob, jak pomoci opuštěným psům a kočkám, které na Ukrajině zůstaly.

Psí a kočičí útulek v Žimu na Teplicku provozuje spolek AniDef.

„Každý rok v únoru máme takový generální sanitární měsíc, kdy se snažíme co nejmíň přijímat zvířata, takže my v tuhle chvíli máme zhruba 12 zvířat a úplně prázdné karantény a jsme připraveni přijmout i ukrajinská zvířata,“ říká s jednatelka spolku Barbora Benešová.

Zatím ale můžou pomoci jen zvířatům, která přijdou se svým majitelem.

„My jsme oficiální útulek, musíme všechno dělat podle toho, jak se má. Někteří údajně plánují tam jet s dodávkami a posbírat zvířata na ulicích, já si myslím, že to v tuto chvíli není úplně rozumné, ať je to kvůli jakékoli nákaze, ohrožení nás a našich zvířat,“ vysvětluje Barbora Benešová.

Podle Barbory Benešová by řešením mohlo být třeba výjimečné povolení státní veterinární správy s nařízenou přísnější karanténou.

Zatím můžou v útulku v Žimu psům a kočkám z Ukrajiny, které přivedou jejich majitelé, nabídnout krmení, veterinární péči nebo čipování.

„Samozřejmě veškeré tyto služby budeme poskytovat těm ukrajinským majitelům zdarma,“ dodává Barbora Benešová.

Spustit audio

Související