Zoopark v Chomutově otevírá zmodernizované venkovní terárium pro plazy

1. červen 2023 11:03

Zmodernizované venkovní terárium pro plazy otevírá 1. června chomutovský zoopark. Město za stavbu tunelu pro návštěvníky s výběhy pro suchozemské a vodní želvy i zmije zaplatilo zhruba dva miliony korun.

„Máme opravenou venkovní expozici – původně zde byly expozice bez stínového zastřešení, celý den sem svítilo sluníčko, takže ty podmínky pro zvířata, která žila za sklem, nebyly ideální,“ popisuje ředitelka zooparku Věra Fryčová.

„Vycházel jsem z toho, co mi řekli chovatelé – z těch problémů, které tu byly. Jedním z nich bylo to, že se všechna ta terária, která tu byla, v letních měsících velmi přehřívala. Ani pro návštěvníky to nebylo moc příjemné, stát na tom přímém slunci. Proto jsme vytvořili takový tunel, který zabrání jednak lesknutí těch skel, jednak vytvoří lepší podmínky pro život těch zvířat. A bude to i příjemnější pro návštěvníky,“ vysvětluje autor nové podoby terária Jiří Gabriš.

„Je to stoprocentní skok dopředu – je to neskutečné zlepšení životních podmínek pro ta zvířata, která tu chováme,“ pochvaluje si terarista a chovatel plazů v chomutovském zooparku Jaroslav Staněk.

V teráriu mohou návštěvníci vidět všechny čtyři druhy suchozemských evropských želv – tedy jak želvy vroubené, tak zelenavé, stepní a žlutohnědé.

Máme tu také jediný druh želvy, který v Česku přirozeně žije, a tím je želva bahenní – ta je extrémně ohrožená. My je tady chováme a pravidelně i odchováváme,“ dodává Staněk.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související