V chomutovském zooparku oslaví své kulatiny nejstarší tuleň chovaný v zoologických zahradách v Evropě

24. březen 2023 14:58

Nejstarším tuleněm kuželozubým chovaným v zajetí v evropských zoologických zahradách je Kašek ze Zooparku v Chomutově. Tvrdí to alespoň vedení zoo. Letos je zvířeti 40 let – to je o zhruba 15 víc, než se dožívají tuleni v divoké přírodě. Oslava se koná v zooparku v  sobotu 25. března. V Chomutově je Kašek od roku 1992.

„Kašek se narodil v roce 1983. Ještě jako mládě byl zraněn, poté byl odchycen rybáři a převezen do záchranné stanice v Polsku, odkud pak putoval k nám do zooparku,“ vypráví příběh tuleního dědečka Kaška ošetřovatelka Monika Jarošová. V zooparku v Chomutově je Kašek od roku 1992. Narodil se ve volné přírodě, přesné datum narození tudíž chovatelé neznají. Březen ale spadá do období na přelomu zimy a jara, kdy se tuleni mláďata rodí.

„V té volné přírodě se tuleni dožívají zhruba 25 let. Kaškovi teď přitom už bude 40 let, takže je to taková rarita. Je evidovaný jako nejstarší tulení samec držený v zajetí,“ dodává Kaškova ošetřovatelka.

A jak bude vypadat narozeninová oslava? „Děvčata z přípravny udělají Kaškovi rybí dort. Přát se mu bude v 11 a ve 14 hodin. Od 14 hodin pak také začne oficiální program tady u tuleňů plus atrakce pro děti,“ shrnuje Monika Jarošová.

Kašek nebydlí ve své nádrži sám – spolu s ním jsou tu 30letá samička Krote a 18letá Tomina. Každý z tuleňů sežere za den pět kilo ryb.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související