Zoologická zahrada v Děčíně pořádá o prázdninách speciální večerní prohlídky. Zájem je veliký

15. červenec 2023

Zoo si navečer mohou projít menší děti, které se dozví zajímavosti ze života vybraných zvířat. Pozdější, odbornější, prohlídka je pro starší.

Všichni se podívají se třeba i do zázemí k opicím, mravenečníkovi nebo medvědovi.

Rodiče a jejich děti na podvečerní prohlídce přivítá lektor zoo školy Tomáš Rus. Pomazlení s ovcemi kamerunskými vystřídá návštěva zázemí opičince, kde si hlavně mladší děti zacpávaly uši kvůli hlasitému pokřiku lemurů. Nechyběla ani poznávací soutěž. „Zaměřujeme se hlavně na to, aby to děti bavilo a měly větší zážitek, zatímco pro dospělé je to odbornější,“ vysvětluje rozdíl mezi dvěma večerními prohlídkami lektor Tomáš Rus.

Mít zoologickou zahradu jen pro sebe se líbilo jak dětem, tak dospělým. „S výkladem je to zajímavější, člověk něco alespoň dozví,“ pochvalovali si Kamila a Michal Smejkalovi, kteří doprovázeli svou čtyřletou vnučku.

Prohlídka nemine ani teď mezi mládeží velice populární zvíře. „Máme zde největšího hlodavce na planetě, kapybaru,“ ukazuje Tomáš Rus. „Počet cedulek s adopcemi u kapybary rapidně stoupl kvůli jednou jedinému videu,“ naráží Rus na virální video s chytlavou hudbou a popěvkem kapybara, díky němuž začaly mít o toho hlodavce enormní zájem i další zoologické zahrady.

Děti pak mohly obdivovat mravenečníka Ferdu a jeho samičku Goyu při krmení a na pár metrů, samozřejmě přes mříže, se dostaly k medvědovi kamčatskému Brunovi, který s poklesem teplot viditelně ožil a návštěvníky si zvědavě prohlížel.

Zoologická zahrada v Děčíně pořádá oblíbené večerní prohlídky jen o prázdninových měsících.

autoři: Daniela Pilařová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.