Znáte RESDOGS? Psi z této organizace pomáhají s pátráním po pohřešovaných

27. listopad 2021

Pes, který zachrání život – může to být i ten váš! Stačí se jen přihlásit do psí akademie, kde váš čtyřnohý kamarád projde výcvikem – může se pak stát součástí skupiny mantraillingu nebo i záchranářské skupiny RESDOGS.

Do záchranných akcí se nepouští pouze policie. V současnosti můžeme využít i služeb neziskové organizace RESDOGS, která pomáhá vystopovat nezvěstné osoby pomocí speciálně vycvičených psů.

Nejlepší plemeno na tuto činnost je bloodhound, ale tuto metodu lze naučit všechny psy, a to ve speciální akademii.

Mantrailling je jedna z metod pachových prací, která se zaměřuje na stopování individuálního pachu člověka. Liší se od sportovního stopování v jedné zásadní věci, a to v té, že není vázán tolika pravidly – je daný pouze jeden jasný cíl – najít hledanou osobu.

Bloodhound

Dnes se může tuto metodu naučit téměř každý pes. Pokud byste měli zájem a zajímal by vás tento výcvik pro vašeho psa, stačí si nastudovat informace z akademie a zapsat se do kurzu.

RESDOGS je pátrací tým psů, kteří se zabývají mantraillingem. Jedná se o dobrovolnou neziskovou organizaci, která pomáhá v hledání ztracených osob. Jelikož se jedná o dobrovolníky, musíme je v případě potřeby kontaktovat sami přes webové stránky. Organizace se ale snaží navázat bližší spolupráci s policií, aby mohla být součástí pátrací skupiny už od počátku hledání.

Pokud se ztratí blízká osoba, je důležité postupovat následovně: zkontaktovat policii, poté RESDOGS a dodat jim základní informace (fotka hledané osoby, popis, co měla na sobě, kde se naposledy vyskytovala). Následně je dobré mít pro záchranný psí tým nějakou věc, která bude mít pach pouze té hledané osoby.

Více o mantraillingu, bloodhoundech a organizaci RESDOGS se dozvíte v rozhovoru s naším hosty – MUDr. Alexandrem Abošim a Michaelou Hrdinovou.

autoři: Stanislava Brádlová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio