Život v mosteckých „blocích 100“: nezaměstnaní a nepořádek. Situaci chce řešit vládní agentura

1. únor 2017

Obyvatelé domů v tzv. blocích 100 v Mostě si stále stěžují na to, že město neřeší problém s nepořádkem a rušením nočního klidu. Ve čtvrti žijí zhruba 3000 lidí, čtvrtina z nich nemá práci a pobírá sociální dávky. Pomoci by jim měl plán vládní agentury pro sociální začleňování. Konkrétní změny ale přijdou až koncem tohoto roku nebo v průběhu roku příštího.

„Jsem se po dvaceti letech, co tady žiju v Mostě, rozhodl, že se úplně odstěhuji pryč. Celkově už tady tomu nedávám moc velkou naději, abych řekl,“ říká obyvatel bloku 99 Lukáš Koranda.

Byt si tady koupil před třemi lety. Teď už nevěří, že se městu podaří vyřešit situaci v tzv. blocích 100, kde žije velký počet sociálně slabých. „Nezaznamenal jsem, že by se to tady nějak měnilo. Nahoře, u toho Viktora, dnes Domino, to je sociální ubytovna a tam okolo je to drsné. I takhle v zimě.“

Za pravdu dává Lukášovi Korandovi i ředitel mostecké městské policie Jaroslav Hrvol: „Všechno to okolí kolem toho Domina je úplně nejproblémovější. Počet přestupků v této lokalitě je 3-4krát větší než v celém zbytku města. Řešíme nejčastěji rušení nočního klidu, přes léto je tady živo a ti lidé s tím mají obrovský problém.“

„Protivysedávací“ vyhláška příliš nepomáhá

Příliš nepomáhá ani „protivysedávací“ vyhláška, která zakazuje sezení na obrubnících, zídkách a schodech ve veřejném prostoru.

„Máme tady tu vyhlášku a za minulý rok 727 přestupků proti ní. Většinou to řešíme domluvou, protože ta vymahatelnost je opravdu téměř nulová. Vyhláška nám pomáhá v tom, že se ti nepřizpůsobiví nebo ti, co tady večer vysedávali, přesunuli do parku vedle,“ konstatuje ředitel strážníků Jaroslav Hrvol s tím, že přesunutí problému neznamená jeho vyřešení.

Loni přijal mostecký magistrát petici podepsanou stovkami zdejších obyvatel. Žádali v ní vedení města, aby situaci začalo řešit. Pomoci s problémy v blocích 100 chce vládní agentura pro sociální začleňování, která vypracovala postup přímo určený této čtvrti.

Plán vládní agentury: asistenti prevence kriminality, dluhová poradna a domovník

Plán představuje ředitel agentury Radek Jiránek: „Rádi bychom tady posílili asistenty prevence kriminality, vznikne tady i poradna pro dluhy. Byl by tu i komunitní domovník ‒ osoba, kterou bychom vybrali z řad dlouhodobě nezaměstnaných. Sloužil by pro jednoduché údržbářské práce v domě a zároveň by tlumil i nějaké zárodky napětí nebo situačních konfliktů, ke kterým může dojít.“

Noví asistenti prevence kriminality tady začnou pracovat ve druhé polovině tohoto roku. Dluhová poradna a domovník by měli fungovat v příštím roce. Už teď ale město rozjíždí druhou vlnu mapování zdejších obyvatel. Zaměřená bude hlavně na zneužívání sociálních dávek.

autor: Jan Beneš
Spustit audio