Zima ve znamení drhnutí majoránky. Zahradník František Hlubocký nudu nezná

15. únor 2024

V zimě není na zahradě tolik práce, zato je čas na drhnutí majoránky nebo vyloupávání semínek. I v tom je zahradník František Hlubocký mistrem, který se s oblibou inspiruje u svých prvorepublikových předchůdců. Jeho velkou inspirací je kniha Zahradníkův rok Karla Čapka, kde se píše o tom, že v zimě zahradníci pěstují hlavně počasí.

„Ano, je to tak. Zahradník teď pěstuje počasí, se kterým není nikdy spokojen,“ usmívá se sympatický zahradník. Druhým dechem ale dodává, že je pořád co dělat.

„Nasušené bylinky čekají na zpracování. Já jsem nedávno snesl majoránku z půdy, kde se od podzimu sušila. Dal jsem ji doma nahoru na skříň, protože potřebuje přeschnout. A pak ji drhnu tak, jak se to dělalo dřív. Krásně to voní,“ pochvaluje si zahradník.

Sušená majoránka (ilustrační foto)

Kdo se chce „potrestat“, sbírá semínka

I František Hlubocký má doma nastřádané semeníky z různých rostlin, které čekají na zpracování, ať už jsou to afrikány, terčovky, měsíčky nebo hledíky.

„Je s tím sice práce, proto říkám, že podzimním sběrem semeníků se nadšený zahradník tak trochu potrestá, protože zpracování zabere čas. Nejdřív se semeníky suší. Semínka se stejně jako u majoránky nechají pořádně uschnout, aby se dala rozdrtit v prstech. Venku je pak vyfoukávám ze slupek. No a na dně v krabičce pak zbyde ten poklad ve formě semínek. Pak je hezky rozdělím, nasypu do sáčků a popíšu. A pak už se těším, až to všechno začne klíčit,“ uzavírá pardubický zahradnický mistr František Hlubocký.

Semínka
Spustit audio