Ženy sahají na kominíka pro štěstí stokrát častěji než muži

Pravidla se zpřísnila, a tak už dnes projde kontrolou jen málokterý komín bez vložky. Jaký je správný průměr vložky do komína? Jak často by se měl komín nechat prohlédnout a vyčistit odborníkem?

Jak často čistit komín? Záleží na tom, čím topíte. „ U tuhých paliv je to dvakrát do roka, nejlépe po a před topnou sezónou,“ říká kominík Radim Hýbner, „pravdou je, že nejméně práce máme my, kominíci, v období po Vánocích, a tak nebudete čekat.“

Podle Radima Hýbnera by u komínu, napojeného na plynový spotřebič, měl být průměr vložky do 130 milimetrů, u komínu na tuhá paliva je to naopak od 130 milimetrů výš.

U komínů, kde se topí plynem, se doporučuje čištění jednou do roka. „To se hodně zanedbává, lidé si myslí, že z plynu nic není, ale divili byste se, kolik nepořádku je v té cestě, kudy procházejí spaliny,“ varuje Radim Hýbner.

Jaký doklad by vám měl kominík po vyčištění komína vystavit, dozvíte se z rozhovoru moderátora Milana Krále s kominíkem Radimem Hýbnerem. Pěkný poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Věděli jste, že na 100 žen připadne jen 1 muž, který jde a sáhne si na kominíka pro štěstí?

autor: Milan Král
Spustit audio