Zemědělci v Ústeckém kraji si nejčastěji stěžují na sucho a spárkatou zvěř. Ztráty jdou do milionů

9. říjen 2019 14:28

Loňské a letošní sucho i přemnožení divokých prasat a vysoké zvěře nejvíc komplikují život zemědělcům v Ústeckém kraji. Vyplývá to z jejich setkání s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem z ČSSD, které se 9. října uskutečnilo v Mostě.

Zazněla na něm výzva k přeřazení Ústeckého kraje mezi tzv. „suché oblasti“. Ztráty počítají farmáři v kraji do milionů korun, pro některé je nedostatek srážek likvidační.

„Sucho zažíváme už druhý rok po sobě, a je to pro nás likvidační. Například já dělám živočišnou výrobu, a tam je to obrovský problém. Na jeden rok si zásoby uděláte, ale na dva roky to je strašně těžký,“ popisuje své problémy se suchem soukromý zemědělec z Podřipska Vítězslav Škoda.

Nejen sucho škodí

Na Mostecku v Krušných horách u Hory svaté Kateřiny farmaří Adolf Loos. Má jiný problém – divoká zvěř mu několik let po sobě ničí pastviny a pole. „Nemám na pozemcích tolik hospodářských zvířat, kolik tam mám vysoké a černé zvěře. Během necelých dvou let máme ztráty přes 1,5 milionu – jde o absolutní devastaci vysokou zvěří,“ konstatuje.

Že je sucho největším problémem, říká i předseda krajské agrární komory Jaroslav Brožka: „Loni od ledna do září spadlo 230 milimetrů, letos to bylo 230 milimetrů od ledna do srpna. Sucho je dole, v produkčních oblastech, i nahoře v Krušných horách. Proto schází krmivo pro zvířata a ty výnosy jsou velmi slabé.“

Zemědělci proto chtějí přeřazení Ústeckého kraje mezi tzv. „suché oblasti“. Ministr zemědělství Miroslav Toman z ČSSD k tomu říká: „Musíme si udělat nějakou číselnou řadu – není to jen otázka posledních dvou, tří let, ale řady třeba deseti let – abychom viděli, co je a co není možné.“

S přemnoženou zvěří by mohla pomoci novela mysliveckého zákona

Problémy s divokou zvěří by měla podle ministra Tomana řešit připravovaná novela mysliveckého zákona: „Na novém mysliveckém zákoně pracujeme. Do konce roku ho předložíme. Mohou se na něm podílet jak myslivecká komise agrární komory, tak i lesníci a všichni, kteří o to mají zájem.“

Bojovat se suchem chce stát také budováním zavlažovacích kanálů. Jeden takový by měl vzniknout napájením z přehrady Nechranice u Kryr na Žatecku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související