Ze zimního řezu dřevin raději udělejte jarní, nespěchejte s ním

3. únor 2024

Zahrádkářský instruktor specializující se na ovocné dřeviny Josef Vačkář radí s jejich řezem počkat na čas rašení, kdy už do stromu proudí míza. Řezné rány se pak lépe hojí. Pokud není zbytí, v zimě je řez možný pouze u jádrovin.

Jestliže víte, že na jaře se k řezu stromů nedostanete, můžete provést zimní řez, ale ne u všech dřevin. „Doporučuji prořezávat hlavně jádrové ovoce, jabloně, hrušně, kdouloně, v žádném případě v zimě neřežte peckoviny,“ říká Josef Vačkář, předseda odborných instruktorů Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Plzeň-region. Řezem strom zbavte přerostlých, zahuštěných, nemocných, proschlých a zlámaných větví.

„Provedeme to tím nejjednodušším způsobem. Vysoké tvary starých stromů (polokmeny, vysokokmeny) zpravidla ošetřujeme motorovou pilou. Hodně zanedbané stromy se snažíme neřezat tzv. na krev a volíme sestupný řez. To znamená, že řez větve, kterou chceme odstranit, si rozložíme na několik let,“ vysvětluje zahrádkářský odborník. V zimě větší řezné rány ošetřete stromovým balzámem, štěpařským voskem nebo bílou latexovou barvou s přídavkem měďnatého přípravku.

Peckoviny zimní řez nesnáší

Na rozdíl od jádrovin, peckoviny se po zimním řezu špatně hojí. „Řezné rány u peckovin jsou často napadány houbovými patogeny, kteří mohou zapříčinit nekrózy pletiv a poškození dřeva. Nehojí se, vysychají, když přijdou mrazy, rostlinné pletivo popraská, což peckovinám ubližuje. Hrozí přítomnost klejotoků a napadení řezných ran dřevokaznými houbami.“

A jak s řezem okrasných keřů a stromů? „Druhy, které kvetou velmi brzy zjara, typickým příkladem je zlatice, řežeme až po odkvětu, v květnu a červnu,“ zdůrazňuje zahrádkářský instruktor Josef Vačkář. „Druhy, které kvetou později, v létě, můžeme řezat už brzy na jaře.“

Spustit audio