Ze zámku v Peruci zmizely obrazy za desítky milionů

18. listopad 2011

Ze zámku v Peruci na Lounsku zloději ukradli několik obrazů kubistického malíře Emila Filly. Škodu policie předběžně odhadla na desítky milionů korun.

Hlášení o vniknutí do objektu policisté dostali v pátek nad ránem. "Zmizely čtyři nebo pět obrazů. Přesný počet zatím není znám. Na místě pracují jak lounští policisté, tak tým kriminalistů z Ústeckého kraje ," uvedla mluvčí policistů Jaromíra Střelcová s tím, že kriminalisté zajišťují stopy a potřebnou dokumentaci. "Víc informací zatím k případu nemáme," dodala mluvčí.

Podle reportéra ČRo Sever Jana Beneše je místo, odkud obrazy zmizely, úplně uzavřené. „Policisté zatím dovnitř nepustili ani ředitelku lounské galerie. Jak dlouho bude vyšetřování ztráty obrazů trvat, zatím nedokáže nikdo odhadnout. Ukradená díla nebyla pojištěná.“

V jižním křídle peruckého zámku se nachází pamětní síň Emila Filly, vybavená původním mobiliářem s ukázkami z umělcovy tvorby a sbírek. Filla tuto část zámku po roce 1945 obýval, maloval hlavně okolní krajinu Českého středohoří.

Majitelem peruckého zámku jsou od roku 2007 Britové. Vlastníkem galerie, která v budově zůstala jako věcné břemeno, je Galerie Benedikta Rejta v Lounech.

autor: tsch | zdroj: ČTK
Spustit audio