Zdravotníkům na pomoc do nemocnic v Ústeckém kraji dorazili další vojáci

8. leden 2021 13:59

V nemocnicích po celém Česku jsou od 8. ledna nasazeno dalších 200 vojáků. Ve zdravotnických a sociálních zařízeních kvůli pandemii koronaviru chybí běžný personál. Vojáci tak budou s péčí o klienty a pacienty pomáhat. V Ústeckém kraji jich bude celkem přes 70.

V ústecké Masarykově nemocnici bude vypomáhat 12 vojáků.

„Část nás je z letecké základny v Čáslavi, někteří z nás jsou pak od protiletadlovců ze Strakonic. Já jsem letecký technik, pracuji na letadle, ale jako přidruženou funkci mám kurz záchranáře, respektive kurz CLS – to je takový rozšířený ekvivalent první pomoci,“ vysvětluje jeden z vojáků, nadporučík Vladimír Kosina.

Další vojáci budou vypomáhat také zdravotníkům v Mostě, Chomutově, Děčíně a Teplicích.

Podle Iva Chrásteckého z Krajské zdravotní totiž kvůli koronaviru chybí celá řada zdravotníků.

„Ti vojáci budou v podstatě částečně nahrazovat těch 230 zaměstnanců Krajské zdravotní, kteří jsou momentálně nemocní s covid-19,“ shrnuje Chrástecký.

Výpomoc v nemocnicích přitom není jedinou pomocí ze strany armády v době epidemie koronaviru.

„Pomáháme v rámci integrovaného centrálního řídícího týmu, máme 4 call centra s počtem až 200 vojáků, které pomáhají krajským hygienickým stanicích obvolávat rizikové kontakty, máme 28 mobilních odběrových týmů, které jezdí po celé České republice a testují,“ vypočítává Magdaléna Dvořáková z generálního štábu Armády České republiky.

Doplnila také, že během první a druhé vlny koronavirové epidemie v loňském roce sloužilo v terénu celkem 15 tisíc vojáků.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související