Zdravotnická záchranná služba má v Lovosicích novou základnu. Urychlí například zásahy na dálnici D8

10. květen 2022 13:00

V Lovosicích na Litoměřicku se 10. května slavnostně otevírá nová výjezdová základna zdravotnické záchranné služby. Vznikla hned vedle stanice profesionálních hasičů v části Nové Klapý.

3Doposud vyjížděly sanitky ze sídla v Přívozní ulici v Lovosicích v těsné blízkosti lesoparku Osmička. Jde o budovu, ve které jsou vedle stanoviště záchranky i základní umělecká škola nebo veřejné toalety.

Podle Prokopa Voleníka z krajské záchranné služby už základna nevyhovovala – jak s ohledem na zázemí výjezdových skupin, tak i po stránce údržby a parkování sanitních vozů. Základna je navíc v záplavovém území a například během povodní v roce 2013 ji tak nemohli zdravotníci využívat.

Zdravotnická záchranná služba má v Lovosicích novou základnu

Nová výjezdová základna vznikla hned vedle nové stanice profesionálních hasičů na druhé straně Lovosic, kousek od dálnice D8, tedy o víc než kilometr od místa původní základny, a také zhruba o 10 metrů výš v terénu.

Podle Prokopa Voleníka z krajské záchranné služby je nová základna umístěná lépe i kvůli zásahům na přilehlé dálnici. Výhodou je podle něj například i to, že zdravotníci mohou vyjíždět třeba k dopravním s jejich sousedy, tedy profesionálními hasiči.

Nová základna zdravotnické záchranné služby v Lovosicích stála víc než 50 milionů korun. Ústecký kraj na její financování použil hlavně evropské dotace.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související