Žatecký chmel je značka. V českých zemích se chmel díky vhodným podmínkám pěstuje od 10. století
Surovina s chráněným označením původu je v pivovarnickém světě dobře známá. Žatecký chmel má charakteristickou jemnou chuť i vůni. Jeho kvalitu si považují naše i zahraniční pivovary.
V českých zemích se chmel pěstuje minimálně od 10. století. Tehdy se ve střední Evropě objevily první klášterní a měšťanské pivovary. Chmel z Čech se vyvážel do Bavorska a němečtí sládci si ho velmi oblíbili. A tak Žatečtí začali pěstovat chmele tolik, aby stačil pro vlastní potřebu i pro vývoz.
Chmelařská tradice tam přetrvává už víc než sedm stovek let. Díky vhodným podmínkám, které tvoří kombinace nižších průměrných srážek a teplot, kvality půdních profilů, nadmořské výšky a množství světla se v okolí Žatce nejlépe daří odrůdě zvané Žatecký poloraný červeňák.
Tyto odrůdy s červenohnědě zabarvenými stonky dozrávají v druhé polovině srpna. Typický je pro ně bohatý obsah lupulinu a jemná chmelová vůně. S výrobou piva se návštěvníci Žatce seznámí v zážitkovém Chrámu Chmele a Piva a v Chmelařském muzeu.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.