Žatecká nemocnice by mohla do dvou let přejít pod Krajskou zdravotní

17. prosinec 2020 10:00

Síť ústeckých krajských nemocnic by se mohla rozšířit až o tři zdravotnická zařízení. Pod Krajskou zdravotní má přejít nemocnice v Rumburku a městská nemocnice v Litoměřicích. Nově se jedná také o převzetí nemocnice v Žatci. Ta je spádová pro více než 90 tisíc lidí z regionu.

Dosud vlastní nemocnici v Žatci město. To už schválilo přechod zařízení na akciovou společnost.

„Po tom, co jsem nastoupil jako náměstek, jsem tvrdil, že nikdy jako Žatečák nemocnici nedám. Po dvou letech jsem ale zjistil, že město prostě nemá na to, řídit nemocnici, rozvíjet ji a modernizovat,“ vysvětlil krajský radní a místostarosta Žatce Radim Laibl z hnutí ANO.

Z městké cemocnice v Žatci se stalo zdravotní zařízení pro celý lounský okres

Podle ředitele žatecké nemocnice a předsedy představenstva Krajské zdravotní Jindřicha Zetka je převod pod krajskou síť pravděpodobný.

„Nevidím tam jinou alternativu. Žatecká nemocnice trochu překročila svůj vlastní stín, protože je jediným zdravotnickým zařízením, které je schopno poskytnout akutní lůžkovou péči v okrese Louny. Původně to byla městská nemocnice, se spádem zhruba 25 tisíc lidí, dnes řešíme zdravotní služby pro téměř 90 tisíc obyvatel,“ shrnul Zetek.

Pod Krajskou zdravotní by žatecká nemocnice mohla přejít od roku 2022.

Během několika měsíců pak má krajská společnost převzít nemocnici v Rumburku. Tu bude od 1. ledna provozovat Krajská majetková. S tím ale vedení kraje nesouhlasí a žádá o zařazení pod krajskou síť nemocnic.

„Budeme dělat všechny kroky k tomu, aby se to po legislativní stránce překlopilo pod Krajskou zdravotní., která by se pak o to starala dál,“ říká náměstek hejtmana Jiří Kulhánek z ODS.

Nemocnice v Litoměřicích by měla přejít pod Krajskou zdravotní už v roce 2021

Pod Krajskou zdravotní spadají v současnosti nemocnice v Ústí nad Labem, Mostě, Chomutově, Děčíně a v Teplicích.

Krajská firma má co nejdřív převít i nemocnici v Litoměřicích. Dosud se s převodem nemocnice pod kraj čekalo na vyřešení otázky případného vracení až 160 milionů korun z evropských dotací, které nemocnice čerpala.

„Podle mých informací prezident podepsal zákon, který tam má ten přílepek, který umožní převést majetková práva k tomu majetku, které byly předmětem dotace,“ zmínil předseda představenstva Krajské zdravotní Jindřich Zetek. Podle něj má litoměřická nemocnice přejít pod krajskou společnost 1. dubna příštího roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související