Litoměřická nemocnice používá jako první v republice nejmodernější ultrazvuky. Díky evropským dotacím

15. prosinec 2020 12:45

Nemocnice v Litoměřicích dostala během posledního měsíce nové přístroje zhruba za 37 milionů korun. Většinu peněz na nákup získalo zdravotnické zařízení z evropských fondů. Litoměřická nemocnice například jako první v Česku používá nejmodernější ultrazvuky.

„Máme to štěstí, že zrovna tuhle nejmodernější technologii můžeme využívat na našem oddělení, a to jako první v České republice, protože jsou to opravdu ty nejmodernější přístroje poslední generace,“ vysvětlil primář radiologie Vladimír Šild.

Jeho oddělení dostalo ultrazvuky dva. Ročně tam udělají na 14 tisíc vyšetření. Ta by teď měla být kvalitnější.

Nemocnice modernizovala vybavení i na dalších odděleních

Vedle nových ultrazvuků dostala i nemocnice například i tzv. endoskopickou věž. Jde o soustavu počítačů s monitorem, kterou používají při vyšetřování na gastroenterologii.

„Obsahují různé procesory, aby nám přenášely kvalitní obraz. Máme k tomu samozřejmě i monitor s velkým rozlišením, takže už je to opravdu velmi kvalitní a můžeme krásně hodnotit ten obraz,“ vysvětluje staniční sestra Hana Melmuka.

I v tomto případě pomůže přístroj k lepší diagnostice pacienta.

„Nové věže už se dají přepínat a dají se zobrazovat, když se nám nezdá nějaká část, třeba část sliznice, tak si to přepneme do jiného režimu, ve kterém vyjde víc najevo, jestli je ta sliznice už patologická, nebo stále normální,“ doplnila staniční sestra Hana Melmuka.

Vedle toho pořídila nemocnice z dotací další vybavení. Nové přístroje vyšly na desítky milionů korun a jsou součástí velké dotace za zhruba 100 milionů korun.

„Týká se to jak ultrazvuků, tak přístrojů na anestezii, případně i ventilátoru na ARO. Je tam také akutní dialýza, modernizovali jsme také operační vybavení na operačních sálech – laparoskopickou věž a artroskopickou věž,“ dodal Miroslav Jánošík, který má v litoměřické nemocnici přístrojové vybavení a dotace na starosti s tím, že nemocnice bude ze zmíněné dotace čerpat na další vybavení ještě zhruba 30 milionů korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související