Žatec: záchrana novorozeněte

16. říjen 2012
Neznámí hrdinové

Jen několik dní po začátku roku 2007 museli na žatecké městské policii pomáhat mamince, která přiběhla na služebnu se svou dcerkou, která nedýchala.

Mladá maminka, která byla v Žatci na návštěvě u příbuzných, propadla panice a přiběhla na městskou policii. V bytě svých příbuzných totiž byla v osudnou chvíli s miminkem sama. Byla ve značném stresu a nedokázala rychle jednat.

Podle dětského doktora Jana Pajerka z Masarykovy nemocnice je taková situace pro maminku značně náročná a může se právě stát, že není v tu chvíli schopna žádné reakce.

Štěstím tedy bylo, že přiběhla i s novorozenou dcerkou na služebnu městské policie, kde se jí strážnice Zdenka Kobelčuková snažila zachránit. Naštěstí jí, jako matce, utkvěl v paměti kurz, který absolvovala. Záchrana dítěte ale v takové situaci není jednoduchá - důvodů, proč dítě nedýchá může být celá řada. „Nejčastěji to bývají burské ořechy, různé hračky... Výjimečně to bývá strava v tom smyslu, že se kojenec třeba poblinká...“ vysvětluje lékař Jan Pajerek.

Vteřiny běžely a záchrana dítěte stále pokračovala, její kolegové zatím zavolali záchranou službu. Nakonec, díky rychlému zásahu paní Kobelčukové, dopadlo vše dobře.

Takovéto situace bohužel nebývají ojedinělé. Důležité je v také chvíli nepanikařit. Jak tedy jednat, když dojde k vdechnutí nějakého předmětu nebo jídla u malého dítěte? Doplňuje lékař Jan Pajerek: „Pokud je ten pacient při vědomí, tak velice důrazný úder mezi lopatky tak, aby člověk vyhekl, vzduch vyletěl a vzal sebou cizí těleso. Jde také vzít vršek břicha, zmáčknout ho... takzvaný Heimlichův manévr- Důležité je to heknutí. Když to nepomůže a člověk se dusí dál, je potřeba zavolat záchranku a dál bojovat o jeho přežití do doby, než přijede pomoc.“


Vaše připomínky nebo náměty piště na emailovou adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio