Zastupitelé Trmic schválili modernizaci teplárny. Teplo z ní odebírá na 30 000 domácností

3. květen 2016

30.000 domácností v Ústí nad Labem by mohlo po roce 2020 topit ekologičtěji. Trmická teplárna totiž plánuje modernizaci stávajících uhelných kotlů a výstavbu nové plynové kotelny. Ta má sloužit jako záložní. Někteří z trmických zastupitelů se bojí zhoršení kvality vzduchu, přesto záměr ČEZ schválili.

„My dostaneme ten zhoršený vzduch z těch kotlů v plné parádě, protože podle větrné růžice jdou většinou větry ze západu,“ komentoval inverzní počasí nezávislý zastupitel Trmic na Ústecku Miroslav Kučera.

Podle ředitele trmické teplárny Miroslava Krpce dojde vedle ekologičtějšího vytápění plynem také k poklesu emisí z uhelných kotlů. „V souvislosti s výstavbou a modernizací budou výrazně sníženy emise, což pocítí i lidé v nejbližším okolí.“

Po modernizaci dvou ze stávajících šesti kotlů má plynová kotelna sloužit jako záložní zdroj. Teplárna potom bude používat pouze čtyři stávající kotle.

Modernizace stávajících uhelných kotlů a stavba plynové kotelny mají vyjít na stovky milionů korun. Pokud bude mít ČEZ všechna potřebná povolení, chce teplo vyrábět v novém provozu od poloviny roku 2020.

autor: bach
Spustit audio