Zastupitelé Terezína neodsouhlasili výši finančních kompenzací za těžbu štěrkopísku u Počapel

28. březen 2023 14:11

Terezínští zastupitelé se na jednání 27. března rozhodli nepřijmout finanční kompenzace od těžařů. Společnost chce nedaleko místní části Počaply pokračovat s dobýváním štěrkopísku. Výměnou za souhlas s těžbou tamním obyvatelům a městu nabídla finanční kompenzace.

Pro dohodu s těžaři hlasovali dva zastupitelé, čtyři byli proti a zbývajících devět z přítomných zastupitelů se zdrželo hlasování.

Těžaři nabízeli každému z obyvatel jednorázovou finanční kompenzaci ve výši 50 000 korun plus další milion korun jen pro místní část Počaply. Další milion korun mělo pak nově získat přímo město Terezín na opravy silnic.

Nezávislý místostarosta Aleš Lepič uvedl, že původně město požadovalo dva miliony korun – těžaři ale měli podmínku, že součástí smlouvy bude i malý kus lesa uprostřed chystaného dobývacího prostoru, který zatím patří Terezínu. To poté vyjednávací tým zamítl.

Nejsilnějším argumentem pro neschválení nabídky těžařů byl podle většiny z přítomných zastupitelů fakt, že anketa nebyla dostačující. V Počaplech podle posledních voleb žije 122 platných voličů, hlasovalo ale jen 101 z nich – 53 z nich jich bylo pro dohodu s těžaři, 48 jich pak bylo proti.

Vedení Terezína bude s těžaři dál jednat

Výsledek tak podle zastupitele Romana Vítka neodpovídá realitě – 53 lidí totiž není ani polovina všech obyvatel Počapel. Dalším argumentem proti byla například skutečnost, že o dohodě mohou hlasovat jen lidé s trvalým pobytem, netýká se chalupářů nebo lidí, kteří v Počaplech rekonstruují svůj dům, ale trvale v něm zatím nebydlí.

Nezávislý starosta René Tomášek řekl, že pro těžaře je výsledek hlasování jasný signál, že finanční kompenzace za těžbu je příliš malá. Vedení města teď určí vyjednávací tým, který bude s těžaři dál jednat. Nejspíš se také zopakuje hlasování o pokračování těžby v Počaplech – tak, aby lépe odpovídalo skutečnosti.

Spustit audio

Související