Zastupitelé Teplic z ODS a TOP 09 nepodpořili nové nízkoprahové centrum. I tak záměr zastupitelstvo odsouhlasilo

13. únor 2024 08:55

Nízkoprahové centrum v Teplicích by nově mohlo sídlit v bývalé měnírně v městské části Trnovany. V pondělí 12. února to odsouhlasila většina zastupitelů. Zastupitelé ODS a TOP 09 ale návrh nepodpořili.

„Ti poskytovatelé, kteří by se do toho mohli zapojit, jsou určitě Charita Teplice a Květina, zapsaný spolek. Teď nás tedy čeká proces přípravy té žádosti o dotaci. Celý projekt představíme a pokusíme se vysvětlit všechny jeho přínosy a fungování,“ uvedl primátor Teplic Jiří Štábl z hnutí ANO.

Náměstek primátora Hynek Hanza z ODS měl výhrady k zamýšlené společné kombinaci sociálních služeb pro lidi bez domova a pro rodiny s dětmi.

Upozornil také na podmínku dotace, tedy desetileté provozování služby.

„Pokud nebude, může se nahradit jinou službou. Může se také stát, že ta služba, protože ji kraj nemůže garantovat na 10 let, bude muset být financovaná městem, a pak se ptám, jestli jsme připraveni na to tu službu oproti klasickým standardům provozně hradit, protože jinak bychom museli vracet dotaci,“ shrnul Hanza.

Přestavba budovy měnírny na nízkoprahové centrum by měla podle primátora přijít na zhruba 30 milionů korun, z toho asi 25 milionů by mohla pokrýt dotace.

Spustit audio

Související