Zastupitelé Duchova chtějí přestěhovat muzeum do větší budovy. Prý je to ale zbytečné

2. únor 2017

Zastupitelé Duchcova na Teplicku dnes (2. 2.) budou řešit využití budovy bývalého učiliště. Město ji loni od kraje koupilo za skoro 1 300 000 korun. Vedení města prosazuje, aby se tam přestěhovalo muzeum. Je tam víc místa na expozice i depozitáře. Historik z muzea Jiří Wolf si ale myslí, že město větší muzeum nepotřebuje.

„Tohle je z litografických desek udělaná kopie veškerých spisů Giacoma Casanovy. To sem jezdí studovat badatelé z celé Evropy,“ říká Jiří Wolf jen o části sbírky, ze které odborníci čerpají informace o životě a díle Giacoma Casanovy.

Depozitář duchcovského muzea tvoří dvě malé místnosti. Nachází se zde například zhruba čtyřicítka rukopisů ze 16. až 19. století, ukrývá se tu i sbírka citer, předmětů ze siderolitu, ilustrací místních rostlin a hub i různé další předměty.

Stálá expozice muzea se nachází ve třech místnostech bývalého bytu. „Máme to tu do druhohorního moře až do 20. století. Myslím si, že už tohle je nadstandard pro město velikosti Duchcova. Každé rozšíření povede k tomu, že se zjistí, že město nemá peníze na to, aby to vydrželo a povede to k zániku téhle instituce. Podstatná je badatelská a popularizační činnost,“ myslí si historik muzea Jiří Wolf.

Budova bývalého učiliště by podle vedení města byla důstojným místem pro muzeum

Vedení města má opačný názor ‒ muzeum by zůstala knihovna a Poppelova síň i atrium. Depozitáře i expozice si podle starosty Zbyňka Šimbery z ČSSD zaslouží důstojnější prostory.

„Ve své době mělo toto muzeum určitě svou krásu a poezii, dnes ale město má i další materiály, které musí skladovat mimo muzeum. Proto si myslím, že by si Duchcov zasloužil větší muzeum,“ vysvětluje Šimbera.

Co si o tomto záměru myslí vedoucí muzea Anna Šejvlová nevíme. Záměr radních odmítla komentovat. Zastupitelé dnes ale budou mít její seznam výhod a nevýhod stěhování.

autor: hau
Spustit audio