Zapečená brokolice
Pokud máte chuť na něco lehkého, a přitom chutného a výživného, máme pro vás v Apetýtu další tip na bezmasou pochoutku.
Tentokrát jako hlavní ingredienci potřebujeme brokolici a také batáty, neboli sladké brambory. Právě ty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Pochází ze Střední Ameriky a kromě vitamínu C obsahují například i vitamín B6. Ten slouží jako prevence srdečních onemocnění nebo také pomáhá při nespavosti a depresích.
Co na zapečenou brokolici potřebujete?
- 200 g brokolice
- 250 g batátů
- 100 ml smetany na vaření (12%)
- 3 vejce
- 1 stroužek česneku
- špetku soli a pepře
Postup:
- Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky.
- Batáty oloupeme a nakrájíme na asi půl centimetru silné plátky.
- Obojí pak vaříme asi 2 minuty ve vroucí vodě.
- Poté brokolici i batáty vyskládáme do zapékací mísy a následně je zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a prolisovaným česnekem.
- Nakonec vše osolíme a opepříme a zapečeme v troubě – asi 20 minut na 180 stupňů.
Související
-
Frittata s houbami a špenátem
V Apetýtu vás alespoň pomyslně zavedeme do Itálie. Máme pro vás totiž recept na pravou italskou omeletu.
-
Placky z červené čočky se salátem
Páteční Apetýt vám opět přináší tip na bezmasý pokrm. Tentokrát to bude především o červené čočce.
-
Těstoviny s avokádovým pestem
V pátečním Apetýtu pro vás máme další bezmasý kulinářský tip. I když je pravda, že dnes je Velký pátek a podle křesťanské tradice by tento den o jídle moc být neměl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka