Zamlžená skla

8. leden 2013

Zamrzlá skla už nějakou dobu neškrábeme, potrápit nás ale v autě může i nepříjemné zamlžování skel zevnitř. Co ho způsobuje a jak se s ním vypořádat?

Za všechno může samozřejmě vlhký vzduch, který se na skle zevnitř orosí a to kvůli rozdílu teplot venku a uvnitř vozu. Většinou stačí nastartovat, na skla pustit větrák a za pár minut vše zmizí. Někdy to ale trvá delší dobu, a když přitom pospícháme, nezbývá než otevřít okénka a mrznout v autě.

Naše první rada bude některým řidičům připadat možná úsměvná, ale divili byste se, kolik lidí neví, že vzduch může do kabiny auta přicházet z venku nebo cirkulovat uvnitř auta. Pokud máte na palubní desce zapnutý právě tento režim, vlhký vzduch koluje uvnitř vozu a zamlžených skel se pak zbavujete jen těžko.

Klapka, která uzavírá přívod venkovního vzduchu může být také rozbitá a tak si při dlouhodobějších problémech se zamlžováním skel raději zajeďte do servisu, ať vám celý systém zkontrolují.

Dalším velkým problémem jsou textilní koberečky v autě. Nasáknou vodou ze sněhu, který přineseme z venku a potom špatně vysychají. Gumové sice nevypadají tak dobře, ale jednoduše je můžete vzít a vodu z nich vylít.

Pokud jezdíte pravidelně lyžovat, budete se divit, kolik vody odteče z jednoho páru lyží a přeskáčů. Zaměřit byste se měli také na vzduchový nebo (v klimatizacích) na pylový filtr. Ty by se měly měnit každých třicet tisíc kilometrů. Staré zanesené filtry také pomáhají k zamlžování oken.

Použít můžete samozřejmě i různé chemické přípravky. Nejlepší je zeptat se známých nebo zjistit na internetu nějaký osvědčený tip. Koupit můžete za pár korun sprej i hadr, který už má takový přípravek v sobě.

Někdy je ale ještě zapotřebí po aplikaci sklo zlehka rozleštit flanelovým hadříkem, aby se na skle netvořily nepříjemné odlesky od protijedoucích aut při noční jízdě. Vyzkoušet můžete i pohlcovače vlhkosti, určené přímo do aut.

A jedna babská rada na závěr: Nastrouhejte suché mýdlo, naneste ho na sklo a rozleštěte.

autor: Milan Král
Spustit audio