Zamilovali se do chátrajícího nádraží v Kovářské. Teď se ho snaží společně s kamarády přivést zpět k životu

6. září 2024

Vystudoval arabštinu, pracuje jako zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu a má velice zajímavý koníček. Spolu s manželkou koupili a za pomoci kamarádů opravují nádraží v Kovářské u Chomutova.

Šli do toho po hlavě, bez plánů, natož podnikatelského záměru – do rekonstrukce dali vlastní peníze a na další opravy se snaží vydělat pronajímáním vagónů, které jsou upravené na ubytování.

„To nádraží nás oslovilo už dávno. Jednou jsme zas kolem šli, to už bylo to nádraží v žalostném a smutném stavu a nám to bylo líto. Tak jsme si řekli, že z hecu napíšeme na státní instituci, která ho spravovala, jestli by nám ho neprodala. A pak už jsme z toho nějak nemohli vycouvat,“ popisuje se smíchem Štěpán Macháček, jak celý jejich příběh s nádražím začal.

Každý rok v létě brigádničí na nádraží s kamarády, na odborné věci si pak zvou řemeslníky.

Veškeré opravy přitom nejprve táhli Macháčkovi z úspor a výdělků.

„Bylo jasné, že to tak nejde pořád, pak jsme ale shodou náhod koupili vyřazené vagóny, které měly ten prostor nádraží oživit. Jeden z nich jsme si pak uzpůsobili na bydlení, a protože často nejsme v Česku, začali pobýt do vagónu i kamarádi. Postupně se to rozkřiklo, a protože se nás na to stále někdo ptal, tak jsme si řekli, že by to třeba mohlo fungovat i komerčně,“ vysvětluje Macháček.

Kdo chce zažít atmosféru horského nádraží Kovářská na Chomutovsku, může se tam vydat na výlet, pokochat se nádhernou přírodou, anebo nebo dokonce na místě přenocovat v upravených železničních vagónech – takzvaných hytlácích.

Spustit audio

Související