Zaměstnanci Krajské zdravotní stále neví, kolik dostanou od ledna přidáno. Ministerstvo zatím nezveřejnilo novou úhradovou vyhlášku

15. září 2022 15:26

V některých velkých firmách v Ústeckém kraji začíná vyjednávání o navýšení platů v příštím roce. Jedním z největších zaměstnavatelů v regionu je společnost Krajská zdravotní, která spravuje sedm nemocnic. Vedení krajské firmy ale zatím neví, kolik může zaměstnancům v příštím roce přidat.

V nemocnicích v Chomutově, Mostě, Teplicích, Děčíně, Ústí nad Labem, Litoměřicích a v Rumburku pracuje pro Krajskou zdravotní na 9.000 lidí. Krajem vlastněná společnost bude o mzdách vyjednávat poprvé příští týden. Vysvětlila mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová.

„Se zástupci odborových organizací působících u zaměstnavatele je domluven termín 23. září pro společné jednání. Na tomto jednání bude zahájen sociální dialog, jenž v Krajské zdravotní vždy úspěšně vedl k uzavření kolektivní smlouvy,“ uvedla Mrákotová.

Současná kolektivní smlouva vyprší v Krajské zdravotní na konci roku. Společnost ale zatím neví, kolik peněz by mohli zaměstnanci dostat navíc. Stále totiž není známá úhradová vyhláška na příští rok. Tou se stanovují platby nemocnicím za odvedené výkony.

Jasno zatím nemají ani odboráři

Kvůli tomu nechtěla o požadavcích zatím hovořit ani Adriena Šípová, předsedkyně krajské rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. „Domluvíme se na nějakém požadavku, o který budeme chtít od prvního ledna zvýšit mzdy. Uvidíme ale také, co zazní ze strany Krajské zdravotní,“ konstatovala Šípová.

Jak nedávno uvedl v České televize ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09, úhradová vyhláška na příští rok by se mohla zvýšit o osm procent. „Pojišťovny na to mají. Ta debata teď ještě bude dál probíhat – není ukončená,“ dodává Válek.

Jak doplnil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob, konečná podoba úhradové vyhlášky by měla být známá do konce října.

Novou kolektivní smlouvu řeší kromě Krajské zdravotní třeba i ve firmě Nexen, která na Žatecku vyrábí pneumatiky. Podle odboráře Pavla Rohela ji má pomoci sestavit zprostředkovatel. Podle Rohela totiž firma odmítla finanční požadavky odborů. Nexen se k situaci dosud nevyjádřil.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související