Zámek Krásný Dvůr u Podbořan mají návštěvníci dodnes spojený s filmem Jak básníkům chutná život

18. srpen 2021

Prostory zámku Krásný Dvůr u Podbořan na Lounsku jsou pro návštěvníky dodnes spojené s postavou Píšťalky. V seriálu Kamerou po Česku si připomeneme film režiséra Dušana Kleina Jak básníkům chutná život z roku 1987. V roli Píšťalky bydlela na zámku herečka Eva Vejmělková a Pavel Kříž, coby mladý lékař Štěpán Šafránek, tam za ní chodil.

Vojtěch Holub bydlí v České Lípě, a sem, na nádvoří zámku Krásný Dvůr s manželkou Dominikou přijeli na kole ze Žatce, kde jsou na dovolené. „Já bych potřeboval vidět tu postel, jak pod Vejmělkovou s Křížem s spadla, ale takhle zvenku to nepoznávám,“ usmívá se.

„Tady, jestli si vzpomenete, maloval zámek Hrušinský, ve filmu tatínek Píšťalky, když byl v depresi,“ napovídá mu průvodkyně Šárka Kovaříková.

Průčelí zámku

Filmaři opravdu pracovali i v zámecké ložnici. „Tam tedy jim spadla postel. Nebyla to ale naše historická postel, přivezli si svou vlastní. Využívali i prostor před pokladnou, případně i záběry na některé další zámecké interiéry,“ dodává Kovaříková. Například dveře, kterými Štěpán Šafránek utíkal tajnou chodbou. Ty ale ve skutečnosti vedou do koupelny.

Ve filmu si zahráli i obyvatelé Krásného Dvora

Ve filmu si zahráli také místní. Krásnodvorští se v něm objevili třeba jako návštěvníci při prohlídce zámku.

Filmování si tehdy nenechal ujít ani Jindřich Zedník, dlouholetý předseda Tělovýchovné jednoty a dřív i starosta obce.

„Zúčastňoval jsem se toho – to je přitažlivé pro každého. Navíc dostali šanci i občané, kteří neměli ani zdání o tom, že by mohli stát před kamerou,“ konstatuje Zedník.

Režisér Dušan Klein vzpomínal na vstřícnost místních lidí, ale také na smutné chvilky, kdy přímo na zámku dostal Rudolf Hrušínský infarkt, a sanitka ho musela odvézt do Prahy. Naštěstí to ale tehdy dobře dopadlo, takže za tři dny už opět natáčel.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.