Zálohování digitálních fotografií

18. září 2012

Naše vzpomínky si uchováváme díky mozkovým závitům. Ale i na fotkách nebo videích - ono je to bezpečnější, vždyť všichni zapomínáme. Fotky ukládáme na CD a DVD, ale stejně jako se nám po čase vytratí vzpomínky z hlavy, zmizí i informace z těchto nosičů. Co dělat aby se nám videa a hlavně fotografie neztratila?

„Nejbezpečnější je papír, ten vydrží téměř věčně...“ říká fotograf a zároveň odborník na počítače Jiří Funiok. Nedávno se psalo o tom, že data zapsaná hlavně na nosičích DVD, vydrží v průměru kolem pěti let. Pak se začnou ztrácet. Možná jste teď stejně jako já znejistili. Na CD, DVD a nově na Blue Ray disky si schováváme filmy, muziku a hlavně to nejcennější - fotografie. Ty se nahradit nedají a tak jsme se zeptali, jestli je to opravdu jen těch pět let.

„Ve většině případech ano – hlavní je, jak se k těm CD chováme... Důležité je skladování, nejlepší je stabilní teplota bez světla... pak vydrží déle.“ uklidňuje Jiří Funiok.

Co když se nám ale naše kulaté nosiče opravdu pokazí nebo je časem poškrábeme, jsou data na nich opravdu úplně ztracena? „Nejsou, jsou i speciální programy, jak data z poškrábaných CD dostat, ale i běžné CD nebo DVD přehrávač na více pokusů ten nosič většinou přečte...“ říká fotograf Jirka Funiok, který se díky svým zkušenostem nejvíc spoléhá na CD, vypálená DVD ztrácí data rychleji než kompaktní disky a s novým formátem blue-ray zatím moc dlouhodobých zkušeností není. Co někoho zřejmě překvapí je to, že vůbec nedoporučuje takzvané flash paměti.

„Je to na krátkodobé uložení dat, rozhodně ne na dlouhodobé ukládání... Pokud se data s flash disku ztratí, je to většinou ztraceno nenávratně... Nejbezpečnější je asi ukládat data na externí harddisky. Ti, co chtějí mít větší jistotu, používají zařízení se dvěma harddisky, na které se informace ukládají souběžně. Pokud tedy jeden přestane fungovat, na druhém data zůstanou...“ vysvětluje Jiří Funiok.

Stoprocentní jistotu nemáte ale u žádného nosiče digitálních dat a tak je nejjistější mít všechno nahrané a vypálené dvakrát.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.