Zájezd za korupčními kauzami nabízí zájemcům Corrupt Tour

20. únor 2012

Skoro až neuvěřitelná koncentrace korupčních kauz, podivného utrácení evropských dotací a rozhodování úřadů. Právě to vedlo novou cestovní agenturu "Corrupt Tour" k tomu, aby pořádala zájezdy i na Ústecko. Co si o tom myslí místní politici?

Blbost - tak označil krajský radní pro cestovní ruch Radek Vonka nabídku nové cestovní agentury. Primátor Ústí nad Labem Vít Mandík to bere spíš jako legraci: „Tak já o té cestovní kanceláři toho moc nevím, vnímám to ale jako recesi.“

Turisté během pár hodin navštíví několik míst. Například v Moravanech se můžou podívat na načerno postavené a později zlegalizované sídlo ústeckého podnikatele Patrika Oulického. V krajském městě navštíví ulici Na Nivách, kde město před lety prodalo domy a z oblasti se stalo ghetto. I když se účastníci zájezdu dovídají vesměs nepříjemné informace, zároveň se pobaví. Třeba jako v Městských sadech - tzv. aktivním parku.

Díky evropským dotacím tam lidé posedí na lavičce za šedesát tisíc korun a děti se kloužou na klouzačce za skoro šest set tisíc. Možné zneužití evropských dotací v tomto případě zajímá i Brusel. Průvodci při popisu jednotlivých kauz vycházejí především z novinových článků.

I přes různé názory více či méně zainteresovaných lidí se výlet po korupčních místech Ústecka první várce turistů líbil. Třeba Jiří Mašín z Děčína prý chvílemi žasl: „Člověk se diví, jak něco takového tady v tichosti v našem regionu mohlo projít. Ačkoliv si nemyslím že by to bylo tak ojedinělé, je smutné že je to právě u nás - v regionu, který trpí na nezaměstnanost, velice rozevřené sociální nůžky ve společnosti...“

autor: hau
Spustit audio