Zájem o očkování v ordinacích praktických lékařů v Ústeckém kraji klesá

17. červen 2021 10:12

Praktičtí lékaři v Ústeckém kraji zaznamenali pokles zájmu o očkování proti koronaviru v ordinacích. Informoval o to krajský předseda Sdružení praktických lékařů. V regionu jsou vytížená hlavně velká očkovací centra, kde se podává vakcína od jiného výrobce než u praktiků.

V Ústeckém kraji doposud aplikovali praktičtí lékaři zhruba 16 procent ze všech podaných očkovacích dávek v regionu. Aktuální situace, kdy zájem o očkování v ordinacích klesá, je podobná, jako na jiných místech Česka.

Podle krajského předsedy sdružení praktických lékařů Romana Housky k tomu přispělo zřejmě i doporučení ministerstva zdravotnictví, že vakcíny od firem AstraZeneca a Johnson&Johnson se nemají používat pro vakcinaci lidí mladších 60 let.

Ochota praktiků očkovat také klesá

Po problémech se zásobením ordinací vakcínami v minulých měsících navíc podle Romana Housky také klesá počet lékařů, kteří chtějí v očkování pokračovat. Zároveň ale nemá informace o tom, že by v současné době některému z lékařů v regionu chyběly vakcíny od firmy AstraZeneca pro očkování pacientů druhou dávkou.

Podle dosavadních čísel od Petra Severy, krajského koordinátora pro očkování, podali zdravotníci v očkovacích centrech a v ordinacích víc než 490 000 očkovacích dávek. Šlo převážně o vakcíny od firmem Pfizer/BionTech. Jen minulý týden se v regionu vyočkovalo téměř 50 000.

V celém Ústeckém kraji má ukončené očkování oběma dávkami téměř 170 000 lidí. To je pětina všech obyvatel regionu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související