Zájem o očkování stále roste. V ústecké nemocnici vyočkovali zdravotníci za tři dny přes 1 700 dávek vakcíny proti koronaviru

22. listopad 2021 14:15

Ukončené očkování nebo doklad o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Tak od 22. listopadu vypadá podmínka pro návštěvu restaurací, kulturních a společenských akcí nebo třeba kadeřnictví. Výjimku mají děti do 12 let. Děti do 18 let a lidé, kteří mají očkování zahájené, se mohou prokázat i negativním PCR testem.

„Jsem očkovaný, teď jdu s dcerou. A důvod? Chceme cestovat, ona chce jet na lyžák. Přijde mi, že všechna ta opatření jsou zaváděna pomalu, ale asi taky dělají, co mohou. Myslím si ale, že to mohlo přijít dřív,“ komentoval aktuální situaci pan Jaroslav, který doprovodil na první dávku očkování dceru.

Už od rána měli zdravotníci v ústeckém očkovacím centru na pilno.

Právě druhou dávku očkování dostala v ústecké nemocnici i paní Petra z Litoměřic. „Nechala jsem se očkovat spíš kvůli společnosti, abychom mohli zase všichni normálně žít. Zájem o očkování je, si myslím, spíš z praktických důvodů – ti lidé jsou k tomu donuceni,“ myslí si.

Na provoz očkovacího centra dohlížela i strážnice ústecké městské policie. „V pohodě je všechno, zatím jsem nemusela ani jednou zasahovat,“ konstatuje.

Zájem o očkování je oproti září desetinásobný

Podle personálu se zájem o očkování po oznámení nových opatření zvýšil. Od pátku do neděle podali zdravotníci v ústecké nemocnici víc než 1 700 dávek vakcíny.

Vyšší zájem je i v dalších místech regionu, vysvětluje krajský koordinátor očkování Petr Severa: „Ty kapacity byly v září naprosto nevyužity – jen velmi málo lidí mělo o to očkování zájem. Teď je to v podstatě desetinásobek toho, co jsme očkovali v září.“

Některá očkovací místa by se tak měla rozšířit a v kraji by mohlo týdně dostat vakcínu víc než 20 000 lidí.

„Například minulý týden obnovilo provoz podbořanské očkovací centrum, které plánuje zatím provoz ve čtvrtek a v pátek. Vyhodnotíme ještě tento týden a je možné tam mít k dispozici i více dnů v týdnu – tak, jak tomu bylo na začátku očkování,“ dodal Petr Severa s tím, že očkovací místa už teď narážejí na nedostatek personálu, který se musí v nemocnicích starat o nemocné s koronavirem.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související