Zájem o krajské volby má na severu Čech více politických uskupení než v roce 2008

8. srpen 2012

Devatenáct v Ústeckém a dvacet v Libereckém kraji. Tolik politických stran a koalic bude kandidovat v říjnových krajských volbách. Kromě stran, které jsou v současných zastupitelstvech, se o křesla budou ucházet i nové tváře.

O udržení postu hejtmana Ústeckého kraje svede boj Jana Vaňhová z ČSSD, proti které ODS postaví bývalého primátora Děčína Vladislava Rašku, komunisté krajského zastupitele a novináře Oldřicha Bubeníčka, Severočeši mosteckého podnikatele Jiřího Zelenku. V zastupitelstvu mají po odchodu Petra Bendy svého zástupce i Národní socialisté LEV21, ti staví do čela Jiřího Paroubka - tato strana je velkým kritikem dosavadní koalice ČSSD a ODS.

Mezi velké kritiky současného vedení kraje patří hnutí PRO kraj, v něm spojili síly zelení, lidovci, Hnutí pro harmonický rozvoj měst a obcí a řada nezačleněných kandidátů - vede je bývalý poslanec Přemysl Rabas z Chomutova, který bude kandidovat také do Senátu.

Místopředsedu Věcí Veřejných Tomáše Jarolíma najdeme v čele kandidátky hnutí Nespokojení občané, koalici TOP09 a Starostů vede ústecká lékařka a zastupitelka Karola Haasová.

Extrémistická DSSS spojila síly se Stranou pro Evropu a po dílčích úspěších v komunálních volbách chce uspět i ve všech krajích České republiky. V Ústeckém kraji ji vede místopředseda strany Petr Kotáb a na kandidátce jsou i jména organizátorů některých loňských demonstrací proti kriminalitě na Šluknovsku a v Ústí nad Labem.

Sociálně-demokratický hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler bude na Jablonecku kandidovat do Senátu - místo něj v krajských volbách ČSSD povede Lenka Kadlecová ze Skalice u České Lípy. ODS proti ní nasadila další ženu - náměstkyni ministra školství Evu Bartoňovou a Strana pro otevřenou společnost má jako jedničku náměstkyni hejtmana Lidii Vajnerovou. V současném zastupitelstvu jsou také komunisté, kteří si za lídra zvolili ředitele krajské záchranky Stanislava Mackovíka. Národní socialisty povede Ivo Palouš.

Také v Libereckém kraji má jeho současné vedení výrazné kritiky. Je to koalice Strany zelených a hnutí Změna - jmenuje se "Změna pro Liberecký kraj" - vede ji bývalý primátor Liberce Jan Korytář, který je znám zejména svou protikorupční rétorikou.

TOP09 a Starostové postavili do svého čela místostarostu České Lípy Vladimíra Kočandrle a v Libereckém kraji nenajdeme žádného zástupce Věcí veřejných, naopak jsou tu zajímavé místní strany - např. Česká strana selského rozumu nebo Národní prosperita.

Kromě extrémistické DSSS v Libereckém kraji najdeme další extrémistickou stranu: Komunistickou stranu Československa - svými symboly, jazykem i oslavami tzv. Vítězného února či VŘSR opravdu velmi připomíná tu KSČ před rokem 1989.

Zajímavostí v obou severočeských krajích mohou být Piráti – v Ústeckém kraji mají jen šestnáct a v Libereckém kraji patnáct kandidátů - to je hluboko pod počtem členů zastupitelstev.

Volby do krajských zastupitelstev se uskuteční 12. a 13. října. Do volební urny budeme vhazovat kandidátní lístek pouze jednoho uskupení, kde můžeme zakroužkováním upřednostnit maximálně čtyři kandidující. Ve stejném termínu se uskuteční i první kolo voleb do třetiny Senátu - u nás to bude pro Jablonecko, Litoměřicko, Teplicko a Chomutovsko.

autor: hau
Spustit audio