Zahradní sekačky

10. květen 2012

V přírodě se nám teď všechno krásně zelená a roste. Na zahrádce nebo okolo domu pak všechno zarůstá a nepříjemně bují. Dnes už asi málo kdo vyndá kosu, nabrousí a zbaví se přerostlé trávy tímto způsobem. Na trhu je velký výběr sekaček, které nám s takovou prací hodně pomůžou.

Jestli uvažujete nad koupí nějakého kvalitního stroje, rozhodně doporučujeme návštěvu specializované prodejny. Sekačka ze supermarketu vám sice trávník poseká taky, ale určitě byste nechtěli za rok nebo dva jít kupovat novou. Kategorií sekaček je hodně a záleží na tom, na co jí budete používat a samozřejmě i na tom, kolik do ní chcete investovat.

Nejlevnější a jednoduché na používání jsou takzvané vřetenové sekačky – jsou ale vhodné spíš na udržování trávníku. Dále existuje kategorie strojů do ruky, někdy se jim říká také strunovka nebo křovinořez. Tato zařízení umí po výměně hlavice víc věcí a hodí se také do špatně přístupného terénu.

Nejrozšířenější kategorií jsou klasické sekačky. Nože může roztáčet buď motor elektrický, nebo spalovací. V poslední době jsou populární elektrické sekačky s akumulátorem. Netáháte za sebou kabel a i provoz je, při dnešních cenách benzínu, o něco levnější. Poslední kategorií, kterou jsme ještě nezmínili, jsou zahradní traktůrky.

Ceny ručních motorových sekažek, které umí například i prořezat náletové dřeviny, začínají na necelých pěti tisících. Motorové kosy koupíte v profi kategorii ale klidně i za více než dvacet tisíc. Nejvíce prodávané jsou klasické sekačky, v drtivé většině s pojezdem.

Nejlevnější zahradní traktůrek měli ve specializované prodejně, kterou jsem navštívil, za čtyřicet devět tisíc. Na velkou zahradu nebo třeba trávník na fotbalovém stadionu si připravte necelých sto tisíc. Některé zahradní traktůrky ale můžou stát třeba jako luxusní automobil.

Musíme počítat s tím, že hlavně motorové sekačky potřebují provozní kapaliny, benzín, olej a čas od času také nabrousit nože nebo třeba vyměnit hlavici se strunou, která na ruční sekačce rychle ubývá. Kvalitní značkový přístroj se nám odmění dlouhou životností, hlavně když se o něj dobře staráme.

autor: Milan Král
Spustit audio