Žádné z velkých měst Ústeckého kraje zatím nové vedení nemá. Nejjasněji mají v Děčíně

9. říjen 2018

Ve velkých městech Ústeckého kraje stále není jasno o budoucích koalicích. Tři dny po skončení komunálních voleb se rýsuje budoucí vláda v Děčíně. V dalších městech budeme muset na nové vedení ještě počkat.

V Děčíně vyhrálo volby hnutí ANO, které pravděpodobně sestaví koalici s uskupením Volba pro město, nebo Náš Děčín. Podle vyjádření dosavadního náměstka primátorky Děčína Jiřího Anděla z hnutí ANO ale zřejmě nevznikne koalice s oběma subjekty, ale jen s jedním. Vedle hnutí ANO pak bude potřeba vybrat dalšího partnera.

V Ústí nad Labem jsou v podstatě možné tři koalice. Volby vyhrálo hnutí ANO – to bude také o jednotlivých variantách dnes večer jednat mezi svými členy. Jakou variantu si nakonec ANO vybere, zatím není jasné.

Jediné, co víme, je, že po dnešním jednání uvnitř hnutí si dají čas na rozmyšlenou. V Ústí nad Labem přichází v úvahu koalice hnutí ANO, PRO Ústí, ODS, Vašeho Ústí a případně i uskupení Pro zdraví a sport.

Druhou možností je koalice ANO, Ústeckého fóra občanů, ODS, SPD a uskupení PRO zdraví a sport. U této možnosti jsou ještě jakési dílčí varianty, kdy by ODS nahradili komunisté.

Třetí variantou je koalice, ve které by bylo hnutí ANO, Vaše Ústí, SPD, ODS a Pro Zdraví a sport. Opět přichází v úvahu záměna ODS za KSČM.

Jasno není ani v dalších větších městech

V Teplicích vyhrála volby ODS a v lázeňském městě jedná ve zkratce každý s každým. Hlavní jednání se ale očekávají až po druhém kole senátních voleb.

Podobná je také situace v Litoměřicích. Tam také vyhrála komunální volby ODS a i tam budou lidé vybírat nového senátora. Proto se i tam plánují oficiální vyjednávání až po druhém kole senátních voleb, které se uskuteční tento pátek a sobotu.

V Lounech vyhrálo komunální volby hnutí ANO a vyjednávání jsou tam na začátku. Jasněji by tam mělo být koncem týdne.

V Mostě i v Chomutově se také stále jedná. V Chomutově se včera sešlo ANO s Novým Severem. S druhým Pro Chomutovem se teprve setká a jednání se zřejmě protáhnou do konce týdne.

V Mostě zatím nechce nikdo vyjednávání oficiálně komentovat.

autor: bach
Spustit audio